Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев за Зимната младежка олимпиада през 2024: Шансът ни за домакинство е огромен

Спорт

Кралев за Зимната младежка олимпиада през 2024: Шансът ни за домакинство е огромен

Кралев за Зимната младежка олимпиада през 2024: Шансът ни за домакинство е огромен - Tribune.bg
Снимка:

Борисов: България заслужава това домакинство, ще направим всичко възможно

За да ни канят, значи ни имат доверие и просто трябва да се изпълнят определен брой критерии. Следващата седмица ще бъдем заедно със Стефка Костадинова в Буенос Айрес на Летните младежки олимпийски игри. Там ще имаме възможност да се срещнем с част от екипа на МОК, който трябва да ни помогне за попълване на документите за кандидатстване“. Така министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира подготовката за кандидатстването ни за домакинството на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. по време на посещението си в обновения „Зимен дворец“.

България беше поканена да пусне документите си лично от президента на МОК Томас Бах. Министърът се надява това да бъде един шанс за изява и популяризиране на зимните спортове у нас.

Много е различна процедурата. Не се одобрява кандидатурата от всички членове на МОК, одобрява се от Изпълнителния комитет, а след като са ни поканили, шансът е огромен. За да те канят, значи ти имат доверие“, подчерта Кралев.

Аз мисля, че ще се справим, стига да се решат и някои проблеми. Знаете, че за Витоша проблемът е чисто законодателен. Има воля и желание това да се реши“, допълни Красен Кралев. Според него за обновяването на съоръженията на Витоша държавата няма да даде и един лев, защото това е ангажимент на собственика. Промяната на законодателството, обаче, е задължителна, за да стане планината в този вид, в който всички софиянци да я използват за зимни спортове.

За провеждането на Зимните младежки олимпийски игри българските организатори могат да използват арена Армеец и Зимния дворец. Спортният министър подчерта, че ще се построи и още една сграда, ако това е необходимо за организацията на състезанията.

Хубавото е, че за провеждането на игрите не са задължителни всички дисциплини и спортове да присъстват. Съвсем без никакъв проблем може да пропуснем бобслея и шейничките, които са най-скъпите съоръжения, също кънки бяганията. Знаете, че те са с обиколка 400 м., там има вариант да се заледи пистата на стадион или да не се провеждат“.

Министър Кралев увери, че сумите за провеждането на такава зимна олимпиада не са големи и до 3-4 месеца всичко около инвестиционните разходи ще бъде ясно. Една такава кандидатура, от своя страна, ще осигури много сериозен тласък за изграждането на тази инфраструктура, за българския туризъм, за промотиране на България и София.

Инвестира се сериозно в развитието на т.нар. „ледени спортове”, обяви министърът.

През март месец ще има световно първенство по шорттрек. Това е най-успешният български зимен спорт с най-много спечелени олимпийски медали от Евгения Раданова. Сега имаме достоен наследник - Катрин Маноилова. Да се надяваме това да бъде един шанс за изява и да се популяризира този спорт сред подрастващите и сред децата. Разбира се, че ще има повече желаещи да се запишат в зимните спортове – фигурно пързаляне, шорттрек, хокей на лед”, коментира той. Очаква се в следващите месеци да бъде открита и пързалката „Юнак“.

Премиерът Бойко Борисов поздрави спортното министерство за добрата организация на световното по волейбол, световното по художествената гимнастика, световното по гребане, световното по парашутизъм и другите шампионати. Борисов бе категоричен, че България заслужава да бъде домакин и на Олимпиада през 2024 г. и правителството ще направи всичко необходимо за кандидатурата. По думите му, подготовката за Зимните младежки олимпийски игри ще мобилизира всички останали процеси, необходими за предоставяне на условия за практикуване на зимни спортове.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети