Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Спрете Chaos Mod-а, трябва да оцелеем!

Мнения

Спрете Chaos Mod-а, трябва да оцелеем!

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Политическата ситуация в България прилича на някаква видео игра, в която е пуснат Chaos Mod, водещ до пълен хаос и предизвикващ случайни, но винаги екстремни събития  –  изригване на вулкани, земетресения, торнада. Целта в играта е ясна – повече забавление. Проблемът е, че в политиката този хаос не само че няма да доведе до повече забава, но и ще предизвика затъването на страната ни още по-надълбоко в блатото. Точно както в игра, този мод буквално през секунди ни завъртява в поредното безумие, сътворено от безхаберни и/или безочливи политически субекти. Достатъчно е да направим съвсем бърз прочит САМО на някои събития от последните седмици, за да се убедим в това. 

За Кирил Петков

Във връзка с многобройни журналистически запитвания, от  Специализирана прокуратура уведомяват, че още на 24.08.2021 г., въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, е образувана прокурорска преписка. Същият Кирил Петков, който е един от съучредителите на “Да, България”. След месеци наред в лъжи, той най-накрая намери време да внесе документите за гражданството си в КС. От тях се вижда, че канадското му гражданство е прекратено едва на 20 август. Не е необходимо да си кой знае какъв капацитет, за да разбереш, че е станал министър, подписвайки декларация с невярно съдържание. Същият Петков, който заяви, че „Хората, с които ще се заобиколим, ще са със същия профил, с високо ниво на почтеност и с успешна кариера". Й...м ти и почтеността, и успешната кариера, и всичко, ако това е профилът!

За Румен Радев

Знаел ли е президентът, че Кирил Петков е лъгал? Ако е знаел, толкова по-зле за него. Радев тотално е дискредитирал президентската институция, принизявайки я до някакво място, на което се чертаят и осъществяват разни политически схеми, които трябва да прикрият манипулациите и лъжите на този или онзи. Ако не е знаел, отново е лошо – наивност, граничеща с глупост, което е недопустимо за държавен глава. Но за да затвърди още повече хаоса, Румен Радев поиска в изпратено становище до Конституционния съд около гражданството на Кирил Петков да отклони действията на групата народни представители срещу указа за назначението му като служебен министър.

Радев до КС: Да не се занимават с гражданството на Кирил Петков, защото вече не е министър

Радев се позовава на отпаднал предмет, за да поиска образуваното производство да бъде прекратено или отхвърлено като неоснователно. „Факт е, че въпросното „първо“ служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада, казва държавният глава. Той се позовава на практика на Конституционния съд, според която „последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето“, посочва Радев. Конституцията, нея кучета я яли...

За Вера Су

Корабът е потънал, а цялото машинно отделение е наводнено. Това са установили двамата водолази, които преди броени дни се качиха на кораба. Тепърва ще се изяснява дали е имало умисъл в това действие. Корабът вече е неспасяем и се води потънал. Очаква се корабособственикът да обяви, че изоставя плавателното средство или да предприеме някакви други действия. Водолазите не са успели да свалят и документите, които прокуратурата желае, за да продължи разследването. Според следователя от Националната следствена служба Иво Ангелов: „Действията на екипажа ни водят до извода, че има нещо, което не е, както трябва“, допълвайки: „Съмненията са породени от това, че въпреки многобройните опити за свързване с българските служби, доста дълго време екипажът изобщо не е реагирал.” Не е открито замърсяване на водата около заседналия кораб съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), макар еколози да твърдят, че корабът е в състояние да унищожи живота в Черно море. Сагата с кораба Вера Су, натоварен с азотен тор, продължи близо месец, като извади наяве невъзможността на държавата, на правителството, на „Морска администрация” да се справят със засядането на сравнително малък кораб. Липсват технически средства, липсват експерти, липсва компетентност. Липсва държава...

За протестите

Протести на пътните строители, протести на миньорите, протести на медиците. Пътните строители искат да им бъдат изплатени дължимите средства твърдейки, че  месеци наред не са получавали заплащанията си. Искат и оставката на регионалния министър Виолета Комитова, която според тях носи основна вина за ситуацията в момента. „Безотговорното поведение на госпожа Комитова не ни дава друга алтернатива, освен да поискаме нейната оставка. Държа да подчертая, че в това наше искане ни подкрепят и Камарата на строителите в България, и неправителственият сектор. С госпожа Комитова и нейния екип прекъсваме всякакъв диалог”, заяви председателят на движението Стефан Чайков.

Миньори и енергетици също протестираха по жълтите павета в София, като исканията им са функционирането на „Марица Изток“ да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година. Те внесоха и над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област в Министерския съвет, като в подкрепа на протеста се обявиха редица други общини, кметове и общински съветници. Работата на „Марица Изток“ е застрашена от приетата в Брюксел т.нар. „Зелена сделка“, заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята. Проблемът, много сериозният проблем за страната ни обаче е, че голяма част от тока, който произвеждаме, идва именно от въглища. Българската енергетика, икономиката ни, стотици хиляди работни места, всичко това е сериозно застрашено.

Медиците също излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Протестът е  организиран от Синдиката на българските медицински специалисти, а основните искания са заплатите им да са поне две минимални, или 1300 лв., както и да се определи с наредба къде и колко сестри има нужда. Сред исканията на медиците е и промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите. "Нищо не се случва от години в сектора. Затова отново се обръщаме към поредния министър на здравеопазването основно по това, че Колективните трудови договори не са задължителни и каквото и да договорим, може да не се изпълни", заяви председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева. „Ако обещанията не бъдат спазени, протестите ще продължат”, допълни тя.

Хoтeлиepитe и pecтopaнтьopитe пък нacтoявaт дъpжaвaтa дa им ocигypи eнepгийни пoмoщи, eвтини нoви зaeми и бeзлиxвeнo paзcpoчвaнe нa cтapитe им ĸpeдити. Предстои протест на 19 октомври, като в него ще се включат члeнoвeтe нa двeтe ocнoвни opгaнизaции в тypиcтичecĸия бизнec – Бългapcĸaтa xoтeлиepcĸa и pecтopaнтьopcĸa acoциaция ce (БXPA) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ). „Цeнaтa нa тoĸa e ĸocмичecĸa. Πpeдcтoят и cpeщи c paбoтoдaтeлcĸитe opгaнизaции и cиндиĸaтитe. Πoдгoтвямe oбщи пpoтecтни дeйcтвия. Taзи цeнa e нeпocилнa нитo зa индycтpиятa, нитo зa тypиcтичecĸия бpaнш”, ĸoмeнтиpa Ричард Алибегов, ротационен председател нa бpaншoвaтa opгaнизaция. Той допълни, че мълчанието на държавата е плашещо.

Касае се за съсловия, които представляват гръбнака на икономиката ни. Колосална бройка работещи, които в момента са поставени в поза партер. Нещо повече – държавата ни всеки момент също ще се озове в тази поза, ако не предприеме спешни мерки.

За Ковид

Продължава да нараства процентът на положителните проби за коронавирус у нас, увеличава се и броят на пациентите с Ковид-19 приети за лечение в болнични заведения, като близо 10% от тях са в интензивни отделения. Към 00:00 часа на 13.10 има 527 802 потвърдени случая, 5646 са хоспитализирани, 21 906 са починалите (93 за последното денонощие; б.а.12 срещу 13.10), 787 са новопостъпилите в болнично заведение. Ваксинирането продължава да върви с темпа на току що събудил се охлюв, мерките се затягат, а е едва октомври...

За партиите

От всички посоки се замерват с обвинения и упреци, но никой не предлага единственото правилно и задължително решение в тази криза – сериозен дебат, който да произведе работещи решения. Куцо, кьораво и сакато се втурна да става депутат, куцо, кьораво, сакато и лъжливо се втурна и към президентската институция. Някои не могат да си регистрират листите за народни представители, а са тръгнали да оправят страната. Неуспели хорица стремглаво тичат от една партия към друга, амбициозно вирнали носове в мерака си най-накрая да се наместят на топло и добре платено място. Не знам дали може ли да кажем, че градираме – след чалгата, и рапът ще се намести в парламента, като представляващото го лице щяло да се занимава с образование...

 Още по-отчайващото е, че няма нито една партия, която реално да може да гарантира, че тя е изходът от ситуацията. Вече е късно за солови изпълнения, а все по-дълбокото фрагментиране между различните формации предвещава единствено по-сериозно задълбочаване на ситуацията. И дори самоназначилите се за спасители, въобще не се интересуват, че и след тези парламентарни избори няма да настъпи така бленуваната от тях развръзка, която да им осигури самостоятелно управление. Напротив! Дори поради интересите си (техните, не на страната ни) да се обединят, гласовете отново няма да им стигнат. 121 гласа са все по-далечен блян. Е, винаги остава възможността за поредния тюрлюгювеч, който да затвърди още повече безпътицата, в която се намираме.

Предстои ни предизборна кампания, която вероятно няма да произведе нищо градивно, а изборите само ще затвърдят хаоса в страната ни. Хаос, който напълно отразява безспирното и абсолютно безперспективно лутане на населението.

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.     


Топ новини

виж още

Актуална тема