Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Американски сенатори са обезпокоени от съдебно решение, разрешаващо производство на пластмасови пистолети с 3D принтер

Свят

Американски сенатори са обезпокоени от съдебно решение, разрешаващо производство на пластмасови пистолети с 3D принтер

Американски сенатори са обезпокоени от съдебно решение, разрешаващо производство на пластмасови пистолети с 3D принтер - Tribune.bg

Американски сенатори демократи изразиха безпокойство от съдебно решение, разрешаващо безплатното разпространение в Съединените щати на програма за производство с 3D принтер на пластмасови пистолети, които лесно могат да бъдат укривани и е почти невъзможно да бъдат контролирани, предаде Франс прес.

След години съдебни битки, американското правителство сключи приятелско споразумение с тексаския поддръжник на притежанието на оръжие Коуди Уилсън, който настояваше по силата на Втората поправка в американската конституция за правото да се носи оръжие, да бъде разрешено срещу скромна сума домашното производство на оръжия, и то без контрол от властите, тъй като те нямат серийни номера.

Споразумението е сключено на 29 юни между Държавния департамент, който контролира американския износ на оръжие, и групата Дифенс дистрибютед - Ди Ди (Defense Distributed - DD) на Коуди Уилсън, но съществуването му останало в тайна, докато миналата седмица организации за втвърдяване на регламента за носене на оръжие в САЩ не настояха то да бъде публикувано.

Приятелското споразумение дава право "на всеки жител на Съединените щати да има достъп, да обсъжда, да използва и възпроизвежда или да получава техническа информация", предоставена на разположение на обществото в сайта на Дифенс дистрибютед. То предвижда Коуди Уилсън да получи близо 40 000 долара обезщетение.

Сайтът отправя покана към всеки заинтересован да изтегли програмата от
При условие да притежава 3D принтер, чиято цена е близо 2000 долара, всеки би могъл от идната седмица да си произведе пластмасово оръжие за неколкостотин долара.

Споразумението не посочва никакви аргументи за това решение, но подобни програми са изработени и в други страни, сред които Китай, Великобритания и Япония.

Изразявайки изумление от приятелското споразумение и от "необяснимото" решение да бъде обезщетен Уилсън, групата сенатори демократи настояват в открито писмо правителството да аргументира решението си и да им предостави писмени обяснения.

"Това споразумение ще позволи на тези упътвания да бъдат качвани в интернет с неограничен достъп до всички, включително престъпници и терористи, както в Съединените щати, така и в чужбина", допълват сенаторите.

Според тях не бива да се чака "някой да убие човек в Камарата на представителите, след като е преминал през проверката за сигурността с пластмасово оръжие, произведено на 3D принтер, за да се предприеме нещо да се сложи край на това".


Етикети САЩ, сенат

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети