Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кашоги смятал да разкрие, че Саудитска Арабия използва химическо оръжие в Йемен

Свят

Кашоги смятал да разкрие, че Саудитска Арабия използва химическо оръжие в Йемен

Кашоги смятал да разкрие, че Саудитска Арабия използва химическо оръжие в Йемен - Tribune.bg
Снимка:

Великобритания знаела за заговор срещу журналиста

Убитият саудитски журналист Джамал Кашоги е бил на път да разкрие детайли за използване от Саудитска Арабия на химически оръжия в Йемен, съобщава изданието "Сънди експрес", като се позова на източници, близки до журналиста.

Разузнавателни източници потвърдили за медията, че Великобритания е била информирана за заговор срещу Кашоги три седмици преди той да изчезне, след като влязъл на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Британската служба за електронно следене прехванала вътрешни комуникации от генералното разузнавателно управление на Саудитска Арабия, сочат източниците на изданието. В тези комуникации се споделяло за заповеди, издадени от член на саудитския кралски кръг за отвличане и връщане на Кашоги в Саудитска Арабия. Заповедите не идвали директно от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не се знае дали той е бил информиран. В заповедите се говорело за отвличане, но в тях "имало и отворена вратичка за други действия, ако журналистът създава проблеми", твърдят цитираните източници.

Британското външно разузнаване МИ-6 е предупредило Риад да се откаже от намеренията си да отвлече Кашоги. Още на 1 октомври от разузнавателната агенция са знаели за движение в Истанбул на група, включваща хора от саудитското разузнаване. Британците предупредили саудитците, че плановете им не са добри, но последвалите събития показват, че това предупреждение не е било взето предвид, казали още източниците.

От МИ-6 коментират и защо САЩ не са информирани, тъй като Кашоги е американски гражданин. "Беше взето решение, че сме направили, каквото е по силите ни", твърдят запознатите със случая.
Според анализатори има и друго обяснение. Том Уилсън от мозъчния тръст "Хенри Джаксън", смята, че имиджът, който бил създаден на Кашоги, прикривал неща за него. Той бил вътрешен човек в саудитския режим и е бил близък до бивш ръководител на разузнаването на страната. Журналистът бил ислямист, член на движението "Мюсюлмански братя", "другарувал" е с Осама бин Ладен и е симпатизирал на неговия джихад в Афганистан, твърди анализаторът.

По текста работи: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати