Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Съдът в Страсбург: България е била права да разруши незаконните къщи в Гърмен

Общество

Съдът в Страсбург: България е била права да разруши незаконните къщи в Гърмен

Снимка:

Роми опитаха да осъдят държавата в Европейския съд по правата на човека – без успех

Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаването на незаконни къщи в Гърмен, съобщават от Министерство на правосъдието. С решение на Европейския съд по правата на човека бяха отхвърлени оплакванията на жалбоподателите по делото „Айдаров и други срещу България“.

Жалбоподателите - семействата Айдарови и Илиеви, български граждани от ромски етнически произход - живеят в кв. „Кремиковци“, община Гърмен. Земята, върху която се намира кварталът, е общинска и земеделска.

През 2011 г. ДНСК констатира че постройките, в които живеят жалбоподателите, са незаконни и издава заповеди за премахването им. Айдаров обжалва заповедта. Благоевградският административен съд отхвърля жалбата, като постановява, че жилището е построено на общинска земя, без необходимите строителни книжа и не може да бъде узаконено, тъй като земята е земеделска и за нея никога не е издаван подробен градоустройствен план.

През 2015 г. след сблъсъци между ромското население на квартал „Кремиковци“ и жителите на Гърмен, ДНСК се заема със събарянето на постройките.

Пред Страсбург жалбоподателите твърдят, че разрушаването на домовете им би представлявало непропорционална намеса в правото им на личен живот, жилище и мирно ползване на техните притежания, както и че не разполагат с ефективно средство за защита. Твърдят също, че предприетите спрямо тях мерки са били дискриминационни и че решението за разрушаване на къщите им противоречи на забраната за нечовешко и унизително отношение.

В крайна сметка обаче Европейският съд отхвърля всички оплаквания като недопустими.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив