Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Тече дебатът по първото четене на Бюджет 2019

Парите

Тече дебатът по първото четене на Бюджет 2019

Снимка:

Владислав Горанов: Бюджетът не е предизборен, ще бъде такъв през 2020 г.

В парламента трети час текат дебатите по бюджетната рамка за догодина. Депутатите обсъждат на първо четене параметрите на хазната през 2019 г.

Бюджет 2019 предвижда увеличение на минималната работна заплата до 560 лв., ръст от 20% на възнагражденията на учителите, както и увеличаване с 10 на сто на заплатите при държавните служители. Предвидени са и 150 млн. лв. повече за хората с увреждания.

Основни приоритети са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходи.

„Бюджетът за 2019 година не е предизборен. Работим върху предизборния си бюджет, но ще го разглеждаме в края на 2020 година. Изборите, поне така както виждаме държавното управление, ще бъдат през 2021 година“, заяви в началото на дебата финансовият министър Владислав Горанов.

През 2021 ще изтече пълният мандат на Кабинета „Борисов“ 3.

Горанов беше категоричен, че с Бюджет 2019 се въвежда по-справедлив модел за общините, с които по-малките ще получат повече при изравнителните сметки.

„Старали сме се да изпълняваме стриктно принципите на фискалната стабилност, да не променяме данъчната политика. Бяха ни отправени критики, че в бюджета няма реформи. Готови сме да обсъдим всяка реформа, която не е самоцелна“, каза още той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив