Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Цвета Галунова, „Възраждане“: Липсва разделение на властите, решенията в парламента се налагат чрез изпълнителната власт

Мнения

Цвета Галунова, „Възраждане“: Липсва разделение на властите, решенията в парламента се налагат чрез изпълнителната власт

Цвета Галунова, Възраждане: Липсва разделение на властите, решенията в парламента се налагат чрез изпълнителната власт - Tribune.bg
Снимка:

По темата с фашизма тя посъветва Петков другият път да ходи по подготвен в РСМ

Интервю на Tribune.bg с Цвета Галунова, най-младият народен представител от ПГ на „Възраждане“. Тя е международен майстор по шах, психолог по образование, магистър по връзки с обществеността и професионален треньор по шах от 2013 година.  В състезателната си кариера е шампионка на България във всички възрастови групи и дълги години е сред най-добрите шахматистки и на световната сцена при момичетата в своята възрастова група. На 8 години става Европейска шампионка за момичета до 10 години.

Разговаряме с нея за посланията в речта на Радев пред НС по време на клетвата му, за зелените сертификати и доколко успешна беше визитата на Кирил Петков в РСМ.

Зеленият сертификат влиза в сила като пропуск за сградите на  „Народното събрание“ от 24 януари, вашата парламентарна група е категорично против това изискване, какви действия ще предприемете оттук нататък?

Ние смятаме, че няма кой да ни спре да влезем като народни представители в Народното събрание. Всъщност сега наблюдаваме и една много интересна вълна в цял свят, при която малко по малко започват да се отменят мерките, включително зелените сертификати. Искрено се надяваме, че нашите управляващи също ще проявят здрав разум и ще последват светлия пример, който досега следваме. Ние имаме ясна и категорична позиция по въпроса, че ваксинацията трябва да бъде плод само и единствено на личен избор. Ние не сме против ваксините. Просто искаме всеки, спрямо своите убеждения и страхове, да направи своя личен избор, а не да бъде принуден да го направи, било то от работодател, било то поради някакви други причини.

 

Смятате ли, че ще бъдете спрени да влезете в парламента без сертификат?

Няма никакво основание да ни забранят да влезем в сградата на Народното събрание, защото тук е нашето работно място и ние като народни представители сме представителна извадка на една част от българското население, която е против зелените сертификати и задължителното им налагане. Ние трябва да можем да заявим тяхната позиция. Всъщност, ако не ни допуснат до сградата, това ще означава, че тези, които го правят, не позволяват на една голяма част от българския народ да изрази своите позиции вътре в Народното събрание.

 

Това били довело до нови протести, като този от 13 януари?

На първо време искаме да сезираме Конституционния съд и в момента събираме подписи това да се случи. Вярваме, че Конституционният съд ще вземе правилното решение и се надявам, че няма да се стигне до протести.

 

Миналата седмица входирахте предложение в деловодството на Народното събрание депутатите да бъдат тествани за наркотици  и алкохол при влизане в парламента. Смятате ли, че ще получите подкрепа от другите парламентарни групи и с какво едно такова решение би било полезно?

Аз не виждам причина да не срещнем подкрепа от другите парламентарни групи, защото, ако някоя парламентарна група е против, на нас ще ни бъде много интересно да чуем какви са мотивите ѝ. Както гласи Законът за движение по пътищата, всеки един човек, когато шофира би трябвало да не е употребявал такива упойващи вещества, съответно това трябва да бъде правило и за депутатите, когато влизат в Народното събрание. Вярвам, че всеки един народен представител ясно съзнава отговорността, която поема, прекрачвайки прага на парламента и не смятам, че някой би се възпротивил от такива евентуални тестове.

 

В сряда Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание за втория си президентски мандат, как бихте коментирали посланията, които г-н Радев отправи в обръщението си към обществото? 

На практика с речта си г-н Радев очерта проблемите, които съществуват в българската държава, без да заявява някакви ясни и категорични действия, които ще предприеме. Говореше за евентуална конституционна промяна, загатна за евентуално увеличаване на правомощията на президентската институция. Позицията на „Възраждане“ е, че независимо от това каква конституционна реформа направим, ако ние нямаме лица, които да защитават българските национални интереси, не е от такова голямо значение каква е формата на държавно управление. Важно е да се следва българският национален интерес и това да се поставя преди всичко. Президентът Радев говореше и за децентрализация по отношение финансирането на общините, което може би е една добра идея в случай, че се направи по такъв начин, че да не се превърнат местните кметове във феодали. В речта му стана дума и за демографската криза. Но като цяло по-скоро очерта проблемите, отколкото да каже в конкретика какви ще му бъдат политиките.

 

Радев изрази готовност, че ще подпомага правителството, но в същото време ще бъде критичен както към изпълнителната, така и към законодателната власт. Ще се случи ли според вас това?

Много по-важно е да гледаме действията на един човек, отколкото това – какво той казва. Заявката му, че ще контролира властите е хубава сама по себе си. Въпросът е тя да бъде подкрепена с действия. Защото това, което наблюдавам аз лично, откакто съм в Народното събрание, е липсата на такова разделение на властите и контрол между отделните такива. Ако можем да направим един паралел между законодателна и изпълнителна власт, ясно виждаме как те са на практика слети и решенията, които се взимат от Министерски съвет, са всъщност решенията, които взима Народното събрание с парламентарното си мнозинство вътре. Сякаш гласът на опозицията много трудно се чува и решенията, които се взимат, се налагат именно чрез изпълнителната власт. От една страна изпълнителната власт се меси в законодателната, а в същото време законодателната власт в лицето на народните представители, не упражнява достатъчно ефективен контрол. Това е нещо, което наблюдавахме и по време на последния парламентарен контрол, залата буквално се изпразни. Аз даже си направих труда да преброя колко бяха народните представители. В залата имаше 45 депутати, от които 10 бяха на „Възраждане“, а 11 бяха на работа от нашата парламентарна група, като имахме двама карантинирани. Реално имаше момент, в който депутатите на „Възраждане“ представляваха 1/4 от всички присъстващи в залата.

 

Какво смятате за визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония? Знаете, той я оцени като „огромен успех“ и дори се похвали, че с един ход е постигнато нещо, което бившите управляващи не са успели да направят през годините. От ГЕРБ-СДС отговориха, че всичко, което до момента е направено, е направено по времето на правителството „Борисов“ 3. Има ли реален напредък в отношенията между България и РСМ според Вас?

Всъщност там се положиха основите на някакви бъдещи преговори, които предстоят. Това, което направи силно впечатление обаче, особено на нас като възрожденци, като хора, които се вълнуват от българската история и от необходимото уважение, с което трябва да се отнасяме към нея, е че Кирил Петков пропусна, не знаем по каква причина, дали умишлено или не, да постави цветя на гроба на Гоце Делчев - нещо, което досега нито един премиер или външен министър на страната не е пропускал да направи. Другото, което буди интерес е, че премиерът отиде на крака в Република Северна Македония по тяхна покана, а не извика македонското представителство тук. Освен това той беше посрещнат от външния министър на РСМ, а не от премиера, което само по себе си може да бъде тълкувано като унижение спрямо нашия делегат, тоест принизяване на нашия делегат. Иначе в самите преговори той сякаш не защитаваше достатъчно нашите позиции, българския национален интерес, а по-скоро лавираше и не заяви нищо категорично и ясно. В думите му прозираше неувереност.

 

В този ред на мисли премиерът беше разкритикуван, че едва ли не признава, че в България е имало фашистки режим. Не  компрометира ли по този начин защитата на националния ни интерес пред Скопие?

Това негово изказване може би показа недостатъчно пълно познаване на българската история и подчерта необходимостта следващия път да отиде доста по-подготвен на една такава среща.

 

Управляващите са остро критикувани от вас и опозицията като цяло, че липсва законодателна инициатива и реални действия за овладяване на здравната и енергийната кризи, както и инфлацията, правителството от своя страна се оправдава, че е минало твърде кратко време. Вие самите като парламентарна група подготвяте ли законопроекти в тази посока и какви са те?

Това, което се случва от началото на 47-ото Народно събрание е, че в пленарна зала се говори много повече за зелени сертификати, броят се ваксинирани, отколкото да се обръща внимание на истинската работа, която трябва да се върши, а именно законодателната. Липсват законопроекти, закъсняхме много и с приемането на бюджета. Ние от „Възраждане“ сме активни в това отношение. Вече сме внесли няколко законопроекта. Единият е свързан със здравната система, а другият засяга енергетиката. Първият, който внесохме беше за промяна на съдебната система, където прецизирахме начините, по които главният прокурор може да бъде освободен от власт, нещо, около което всъщност са обединени много хора и политически партии в момента. Надяваме се тези законопроекти, които са в интерес на обществото, да минат през комисиите, след това и през пленарна зала. Призоваваме другите народни представители да гласуват по съвест, а не по интереси и нареждания.  

 


Топ новини

виж още