Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. ВМРО: Осъждаме обидните надписи по офиси на партии, това е вандализъм

Мнения

ВМРО: Осъждаме обидните надписи по офиси на партии, това е вандализъм

ВМРО: Осъждаме обидните надписи по офиси на партии, това е вандализъм - Tribune.bg

Офиси на партии от управляващата коалиция осъмнаха надраскани с обидни надписи след посещението в Скопие на премиера Кирил Петков. На улица „Иван Асен II“ върху първия етаж на офис на ПП ясно личаха посланията – „Киро е предател“ и „ Македония е БГ“. Не бе пощаден и офиса на ИТН в кв. „Надежда“. По този повод потърсихме за коментар Николай Гергинов председател на ВМРО Младежи-София.

Г-н Гергинов, какъв е вашият прочит на акцията по офисите на партиите от управляващата коалиция след посещението на премиера Кирил Петков в Скопие?

Това е вандализъм. Ние по никакъв начин не подкрепяме този вандализъм. Преди две години, в края на 2020 г., самото ВМРО пострада от вандализъм, когато представящите се за протестиращи дойдоха и счупиха вратата на нашата централа.

Ние не знаем кой или кои личности са извършили тези прояви. Мисля, че са израз на недоволство от тези партии, който ние разбираме.

Надписите може да са израз и на съмнение за направени отстъпки?

Разбираме, че посещението на министър-председателя е довело до негодувание в някои хора и при нас е налице. Но това не е начинът за решаване на проблема с несъгласие по представянето в Скопие на националната ни позиция. По никакъв начин не подкрепяме тези протестни действия, осъждаме ги.

Има механизми премиерът да бъде питан за хода на преговорите с РСМ?

Да, именно.

А надписът „Македония е българска“?

Това е слогън, познат от историята. Не можем да спрем никого да мисли това или да го припомня.

Има съмнения обаче дали Петков ще се придържа към позицията на страната за РСМ, препотвърдена на КСНС при Радев?

Надяваме се да отстоява позицията, възприета от КСНС, защото в противен случай ние ще се активизираме. Както заяви и нашият заместник-председател Ангел Джамбазки, ние сме готови да стартираме процедура по референдум за допитване до народа за членството на РСМ в ЕС.

Премиер и президент искат да се активизира диалога с РСМ - Стево Пендаровски ще има визита у нас, както и съвместно заседание на двата кабинета?

Очакваме тези посещения да бъдат полезни, защото след нашето вето изведнъж комуникацията със Скопие спря и те започнаха една отявлена антибългарска кампания, ходеха в европейски държави, викаха различни посланици в Скопие да им обясняват колко лоша е България и какъв голям агресор е. Сега се надявам тази тяхна кампания да не бъде пренесена в София, да не убеждават президент и премиер, че позицията ни от времето на 44-то НС е лоша и трябва да бъде променена.  


Коментари (1)

attropo каквото сътворило *на ползу рода* - такова се обадило!
21.01.2022 19:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още