Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Чрез нова престъпна схема: Банда точила милиони от кандидат-инвеститори (СНИМКИ)

Закон и ред

Чрез нова престъпна схема: Банда точила милиони от кандидат-инвеститори (СНИМКИ)

Най-малко 17 души са станали жертва на измамата

Престъпна група, която ползвайки се от съвременните технологии, е създала измамна схема и е генерирала крупни печалби, е установена и задържана от българските специализирани органи. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Задържани са тримата основни играчи – 28-годишен българин и двама чужди граждани – израелец и сърбин. Действали са на територията на страната от година чрез изградени два кол центъра и 7 интернет платформи с домейн в Естония.

„17 души са станали жертва на схемата. Не е изключено да има и още измамени“, обясни на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Това е поредното дело без съпоставка в българската правна история. Това е едно от многото такива дела, с които се показва смисълът от съществуването на специализираните структури“, заяви още Гешев.

Става въпрос за класическа измамна схема, която се възползва успешно от съвременните технологии.

„Характерно е това, че потенциално кръгът от пострадали лица е неограничен, предвид използването на тези технологии. Тази измамна схема е хит в Европа. Създават се кол центрове с множество служители. Голяма част от тях не са запознати по същество с целта на извършваната дейност. Създават се определени интернет платформи. Хората в тези центрове се обаждат чрез използване на така наречената „интернет телефония“ и обикновено номерът, който излиза на клиента е английски. Човекът, който се обажда от кол центъра предлага търговия с платежни инструменти – инвестиции на борсите в акции, покупки на петрол, злато и какво ли още не“, обясни зам.-главният прокурор.

Жертвата е примамена от голямата потенциална „печалба“. Превежда известна сума пари на интернет платформата с използване на различни способи, след което парите се разхвърлят по различни банкови сметки по света, тоест не остават в България. На клиента се създава илюзията, че започва да печели много пари.

„В един момент се оказва, че борсата се е сринала точно на този продукт и си на нула. За да тръгнат на ново нещата, трябва още малко пари да дадеш, докато не се откажеш“, допълни Гешев.
„Когато тръгнеш да се отказваш и разбереш, че става въпрос за измамна схема, ти нямаш обратна връзка с човека, който ти се е обадил, което е най-характерно за тази интернет телефония. Ако анулираш превода, започват заплахи по телефона”, поясни Гешев.

Двата разобличени кол центъра са ръководени от граждани на Израел, Сърбия и България. Те са генерирали печалба от милиони левове. В хода на разследването се вижда и разширяване на мрежата – създаване на кол центрове и в Сърбия и Македония.

„Повдигнати са обвинения на трима души. Те са с постоянна мярка „задържане под стража”, заяви наблюдаващият прокурор по делото Ваня Христева.

„Има лица, изгорели с над 100 000 евро, причинена вреда. Извършени са множество претърсвания на офиси и жилищни помещения”, допълни тя.

„Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече ще навлизат в нашата реалност”, коментира началникът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев.

По думите му брокерите са оставяли впечатление у жертвите си, че се намират във Великобритания и са част от голяма инвестиционна компания.

„Тези хора са с много голям опит в областта на измамни финансови операции“, уточни той.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още