Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев: 7 души ще бъдат обвинени за нелегална търговия с лекарства за онкоболни

Закон и ред

Иван Гешев: 7 души ще бъдат обвинени за нелегална търговия с лекарства за онкоболни

Иван Гешев: 7 души ще бъдат обвинени за нелегална търговия с лекарства за онкоболни - Tribune.bg
Снимка:

Използвани са две схеми за злоупотреби с медикаментите

7 лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за нелегална търговия с лекарства за онкоболни. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод на спецакцията в онкоболни „Йоан Павел” в столицата и „Св. Мина” в Благоевград.

„До края на деня предстои привличането им като обвиняеми за организирана престъпна група. За мен, вероятно и за обществото тези практики не са тайна. Факт е обаче, че по това дело за първи път ще се види как лекарства, предназначени за онкоболни не стигат до тях, а се изнасят от лечебните заведения и се реекспортират, заяви Гешев.

„Задържали сме на този етап лекари, лица, които посредничат, основен извършител или ръководителя на организираната престъпна група, както и лицето, което търгува с фирма, имаща лиценз за реекспорт на такива лекарства“ обясни наблюдаващият прокурор Лидия Манолова. Управител на една от болниците, замесени в нелегална търговия с лекарства за онкоболни, е сред обвиняемите, уточни още тя. На този етап от специализираната прокуратура обаче отказват да съобщят имената на извършителите.

„Групата е възможно да е функционирала много преди ние да сме започнали проверките, но ние сме установили, че групата функционира от пролетта на 2017 г. до вчера 4 октомври, когато бяха задържани основни извършители на престъпната дейност“, обясни Манолова.

„Всичко това е търговия с живота на хората. Резултатът от това е че се източва здравната каса“ категоричен е зам.-главният прокурор.

Използвани са две схеми за злоупотреби с лекарствата

Първа схема: Лекарствата се внасят в България, предоставят се на специализираните онкоболници. Медикаментите не могат да бъдат придобити по друг начин. Заплащат се от Здравната каса. Лекарите в съответните болници ги изписват на пациенти. Реално обаче не прилагат лечение. Установено е, че срещу името на пациенти е записана, дата, партиден номер, количество и т.н., но вливане не е имало.

Втора схема: Подмяна на такива лекарства от външни лица със съдействието на лекари и други медицински лица. Това е ставало чрез уговорки и сериозни парични суми срещу услугите.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още