Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Корупцията в ДАБЧ - без аналог в новата ни история

Закон и ред

Корупцията в ДАБЧ - без аналог в новата ни история

Корупцията в ДАБЧ - без аналог в новата ни история - Tribune.bg
Снимка:

Подкупи давани директно в служебни кабинети

Случаят на корупция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е най-сериозният и няма аналог в новата ни история. Това обобщение на разкритата схема за подкупи в агенцията направи заместник- главният прокурор Иван Гешев. Подкупи са носени и давани директно в кабинети в самата ДАБЧ. На кандидатите за българско гражданство е било казвано как точно ще „вървят“ нещата и ще получат исканото гражданство, твърдят от прокуратурата.

Председателят на институцията Петър Харалампиев има обвинения освен за ръководене на организирана престъпна група, така и за подкуп и търговия с влияние, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев. Подкупът бил в размер на 5 000 евро.

Обвинени са общо четирима души- председателят, главният секретар, както и български и сръбски гражданин. Последните пък били посредници в престъпната схема, носили директно парите на председателя, твърдят още от държавното обвинение.

Пари са искани най-вече за граждани от Западните Балкани.

Сумите били, за да се ускори процедурата по получаване на документи. „Имаме данни как в деня, в който хората си заплатят исканата сума, още в същия ден им се издават удостоверения“, допълни прокурор Кънев.

Тарифата за купуване на документи от ДАБЧ е била между 5 и 8 хил. евро на човек, заяви Гешев.

Парите били давани от най-ниското ниво и разпределяна по цялата верига. По думите му в Кюстендил били намерени бидони с документи. Точно от там тръгнало и разплитането на схемата. В кабинета на главния прокурор се провела среща между представители на полицията в Кюстендил и вътрешния министър. Последваха 3-4 месеца работа, за да стигнем до тук, обясни Гешев. По думите му прокуратурата няма доказателства за каквато и да е връзка с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. По това разследване няма и сигнал от президента.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още