Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Набожни затворници направиха първия храм за близки на лишени от свобода

Закон и ред

Набожни затворници направиха първия храм за близки на лишени от свобода

Набожни затворници направиха първия храм за близки на лишени от свобода - Tribune.bg
Снимка:

Зад решетките в Стара Загора вече има пет параклиса

Първият в системата на изпълнение на наказанията храм, който е предназначен за близките на лишените от свобода, идващи на свиждане, беше открит и осветен в затвора в Стара Загора.

Параклис „Света Богородица - Благовещение“ е изграден изцяло от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от свобода. Това е пети храм към Старозагорския затвор. Останалите четири също са изградени с труд и дарения на затворниците.

„Трябва да се дава нов шанс на всеки, който иска да се поправи и да постави ново начало“, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева, която присъства на църковния ритуал по освещаването на храма.

Освещаването беше извършено от Старозагорския митрополит Киприан и на него присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Васил Миладинов, представители на съдебната власт и академичната общност и др.

Правосъдният министър коментира още, че според Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража в местата за лишаване от свобода се осигурява достъп на духовни лица от религиозните общности, регистрирани в България. Свещенослужителите имат право да се срещат насаме със затворниците, като изповядващите различни религии имат равни права.

В местата за лишаване от свобода се назначават на щатна длъжност духовни лица от вероизповеданието, изповядвано от преобладаващ брой лишени от свобода в съответния затвор. Има предвидени длъжности за свещеници, които се назначават на половин щат по трудови правоотношения.

Към всички затвори има изградени параклиси, в някои от затворническите общежития също функционират храмове. Последният изграден параклис е в Бургаския затвор.  

 


Коментари (1)

Ани Хехехе затворниците са построили параклиса без пари, но иначе за попа, който ще маа с кандилото ще има заплата и то на щат.
30.10.2018 13:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още