Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата отказа на Нинова да се намесва в концесия на „Летище София“

Закон и ред

Прокуратурата отказа на Нинова да се намесва в концесия на „Летище София“

ВАП прекрати преписката, образувана по сигнал на червените депутати

Липсват предпоставки за намеса на прокуратурата в процедурата по концесия на „Летище София“. По тази причина държавното обвинение прекратява преписката, която е по сигнал на лидера на БСП Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева. Това става ясно от резолюцията на Върховна административна прокуратура (ВАП), която е извършила проверка по случая.

В края на миналата година червените са подали сигнал във връзка с откритата процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на Обект „Гражданско летище за обществено ползване - София". В сигнала е направено искане прокуратурата да се намеси в случая и да бъде внесен протест до компетентния съд за отмяна на решение на Министерски съвет и решения на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В сигнала актовете са посочени за незаконосъобразни.

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил сигнала по компетентност на Върховната административна прокуратура.

ВАП е провела проучване на всички процедури и административни актове и е приела, че не е на лице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност.

Законът за концесиите не позволява решенията на правителството за концесии да бъдат обжалвани, а решенията на транспортния министър по този закон се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок от публикуването в Националния концесионен регистър на обявлението за откриване на процедурата.

Мотивите за решението на ВАП може да видите тук.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още