Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата разследва: Парите, текли към фирмата на Йончева, били на граждани със сметки в КТБ

Закон и ред

Прокуратурата разследва: Парите, текли към фирмата на Йончева, били на граждани със сметки в КТБ

Прокуратурата разследва: Парите, текли към фирмата на Йончева, били на граждани със сметки в КТБ - Tribune.bg
Снимка:

Йончева е знаела, че парите са с престъпен характер, твърди държавното обвинение

Средствата, които са постъпвали по сметката на „Офроуд“ ООД, дружество създадено от Елена Йончева и офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“, са били присвоявани от длъжностни лица от КТБ. Тези пари не са собственост на служители на банката, а са собственост на граждани, които са имали сметки там. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата по повод на искането за снемане на имунитета на шестима депутати, които са разследвани по различни случаи.

На въпрос знаела ли е Елена Йончева, че парите имат престъпен характер, прокурор Румяна Арнаудова отговори: „Считаме, че тя или е знаела, или е предполагала. Имаме гласни доказателствени средства. Няма да разкривам свидетелите.“

Попитана кой е собственик на офшорната фирма, през която са прекарвани парите, Арнаудова отговори, че зад фирмата стои едно от лицата, подсъдимо по делото за източване на КТБ. Тя не отговори на въпрос за Цветан Василев ли става въпрос, но уточни, че има данни за „длъжностно присвояване“ на средства от банката.

От прокуратурата искат снемане на имунитета на Йончева, за да може да се разследва как точно са разходвани средствата, използвани ли са и т.н. Без снет имунитет държавното обвинение не може да изясни казуса, не може да бъде снета банкова тайна, например.

По рано през деня стана ясно, че през 2012 година едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД.

Представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева.

Всеки от учредителите трябвало да вложи по 5000 лева. 

„Далий Трейдинг Лимитид“ се задължила да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. Дружеството се е задължило да направи и допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро.

Новото дружество е открило сметка в КТБ и право да оперира по тази сметка е имала Елена Йончева, обясни Арнаудова. Сумите са постъпили по сметката на дружеството. Точно за тези средства прокуратурата смята, че са придобити от престъпна дейност.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети