Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Белезници за Баневи, разследват приватизирания завод "Полимери"

Закон и ред

Белезници за Баневи, разследват приватизирания завод "Полимери"

Белезници за Баневи, разследват приватизирания завод Полимери - Tribune.bg
Снимка:

В момента има претърсвания, изземания и разпити на свидетели в завод „Полимери“ АД

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани във Франция днес, твърди БНР. Двамата са били арестувани на територията на Париж въз основа на европейска заповед за арест.

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД, съобщиха от спецпрокуратурата.

"Полимери" беше приватизиран от дружество на Николай Банев и не работи от 2010 г. Три години по-късно беше обявен в несъстоятелност.

Днес следователи от Отдел "Следствен" на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления, свързани с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, се посочва в съобщението на държавното обвинение.

Действията на разследващите са в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,ал.6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс, които са за организирана престъпна група, за данъчни и финансови престъпления, длъжностно присвояване в особено големи размери.

На територията на завода се намират два резервоара  с опасния химикал трихлоретан, за който Банев твърдеше, че никога не е бил част от приватизационната му сделка.

Миналата година правителството отпусна 15 млн. лв. от бюджета за транспортирането и обезвреждането на химикала. Извозването към завод за утилизация във Франция зпочна тази година.

През януари беше съобщено, че цялото количество от близо 2700 тона ще бъде извозено с по 12 цистерни месечно за над половин година. Заради изтичане на трихлоретан от амортизирани резервоари в "Полимери" беше обявено два пъти частично бедствено положение в Девня.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати