Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Журналисти и експерти: Виктория не е убита заради работа

Закон и ред

Журналисти и експерти: Виктория не е убита заради работа

Журналисти и експерти: Виктория не е убита заради работа - Tribune.bg
Снимка:

Тя не е разследващ журналист, а телевизионен водещ, припомнят колеги на жертвата

Ужасната трагедия в Русе, при която беше отнет живота на млада жена и майка, продължава да служи, за захранване на конспирации. Убийството на Виктория Маринова беше безмилостно използвано за политически цели, а задачата на органите на реда да разследват и да хванат извършителя, се възпрепятства от непрестанен натиск и измисляне на версии.

Въпреки всичко, което се изговори и изписа, журналисти и експерти са категорични, че Виктория не е убита заради работата, нито е разследващ журналист.

„Чувам, че граждани ще правят собствено преследване, по-точно претърсване. И това е доста опасно действие. Защото, ако наистина се намерят веществени доказателства, то те трябва да се изземат по съответния ред. Да не говорим, че може да се стигне и до злонамерени действия”, заяви пред Канал 3 бившият шеф на НСБОП ген. Румен Миланов.

Криминалистът Ботьо Ботев, разследвал едни от най-жестоките престъпления у нас, помни сходни убийства - сексуални посегателства, завършили с брутално отнемане на човешкия живот – без да има личен мотив. Според него най-вероятно убийството на Виктория е инцидентно, а не планирано, разказват bTV.

„Тук се касае до действия инцидентни, брутални, нагли, които, ако се върна в миналото, са съпътствали почти всеки подобен случай. Имали сме случай когато се хване извършителят и го питаш защо така – вдига рамене: „Не знам, не помня нищо. Те изпадат в екстаз, психично заболяване”, спомня си Ботев.

По думите му сексуалното насилие с фатален край в повечето случаи е съпътствано с изключителна наглост и бруталност, дори гавра. Мотивът на посегателството е сексуален, а не грабеж.

Разследващият журналист от Канал 3 Васил Иванов защитава версията, че става въпрос за престъпление от съвсем друг характер и доказателство за това е, че са оставени улики и семенна течност, което говори за липса на „професионално“ планиране от убиеца.

„Гнусно убийство, според мен криминално. Поне аз така ги виждам нещата. Аз съм бил подлаган на какви ли не директни и индиректни заплахи. От опита, който имам, мисля, че това не е свързано с работата на нашата колежка. И мисля, че това не е случай, в който трябва да се делим на журналисти и не журналисти. Но според мен един такъв убиец... Ще кажа от личен опит – първо ти предлагат подкуп, после те заплашват, после заплашват майка ти. След това, както бе при мен, ти взривяват апартамента. Т.е. при тези схеми има начин на действия, а тук доколкото разбирам, колежката не е била заплашвана. А и не мога да си представя, че някой, който преди това е ползвал заплахи, ще остави улики, семенна течност и т.н.”, обясни Иванов.

Според него е силно възможно Виктория да е станала жертва на някого, който я харесва на екрана и припомни, че ТВ водещи често са преследвани и заплашвани от техни „почитатели“ с психични проблеми.

Журналистът Петьо Блъсков също оспори тезата за убийство заради работа с коментар в социалните мрежи.

„Няма убита журналистка в България. Убито е младо красиво момиче, което никога в живота си не се е занимавало с журналистика, камо ли с разследваща. Бог да прости. А на всички онези, които правят от трагедията политически капитал, Господ да не прощава. Няма смисъл да ги изброявам.

Тази версия се подкрепя и от други журналисти.

 

Колегите на Виктория от Русе с тъга гледат как реакцията на обществото измести фокуса от насилието върху жертвата към професионалната й реализация.

Всъщност в неделните дни Вики водеше своето предаване "Подиум", а извън работата си организираше благотворителни акции за подпомагане на социално слаби деца. Защото тя наистина беше чувствителен човек. За разследвания и разкрития нито тя е имала претенции, нито телевизията я е ангажирала. Стана така обаче, че към името й бе пришито определението „разследващ журналист“, разказват те пред  БНР.

Татяна Савова е на мнение, че „някой се опита да яхне гребена на вълната и от едно криминално деяние, да го превърне в нещо, което засяга професията журналист, като цяло. Не бива да се правят такива кардинални изводи без да се знаят фактите и без да има резултат от разследването. Представете си, че на мястото на Вики беше някоя обикновена жена, случайно попаднала. Тогава за какво щяхме да говорим“, пита реторично тя.

„Международните медии, които без да си проверят информацията и каналите по които проверяват информацията, също много допринесоха за ситуацията в интернет пространството в момента. Може би трябва да имаме малко повече доверие в институциите,  да изчакаме да си свършат работата и да кажат какво се е случило“, казва Ахмед Алиев.

Разбира се, продължават и опитите на определени журналисти да подкрепят правенето на пиар и политическа пропаганда с трагедията на Виктория и семейството ѝ. Като близката до БСП Анна Заркова.

„Кой уби посред бял ден, насред цял град Виктория Маринова? Дали това го знае сега само убиецът? Или го знаят и тия, които заявяват със сигурност, че младата жена е насилена и убита не в качеството си на журналистка, а в качеството си на хубавица? А може би те просто разсъждават логично:  в положението, в което се намира, българската журналистика целокупно няма нужда вече да се напада и изнасилва. Тя и без туй лежи по гръб и стене - от похот или унижение. А стенанията й произвеждат нула последици, ако не броим оргазмите на тия, които са я възседнали...

Да, тъжно. Като панахида на свободното слово. И страшно. Като смъртта на Виктория. И като живота в държава, където главната цел на хората е оцеляването“, написа тя.


Коментари (2)

Мануел Така е и аз така мисля, това е грешка с друга жертва
09.10.2018 10:29 / Отговор
Добре бе Добре, че сте вие да ни кажете, че не е убита заради работата. А защо не коментирате началника на полияцията в Русе. Накичен с ланец пръстени, скъп часовник и татуси. На мен ми прилича на Ванко 1. И той от първия ден каза, че няма заподозрян, но убийството ѝ не е свързано с работата ѝ. Не знаеш кой я е убил, но в същото време знаеш защо не е убита. Желязна теза. Заради подобно поведение от този индивид, както новия министър-мутра хората не ви вярват.
09.10.2018 11:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети