Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. „Твърде лично“: Холивудската звезда Джесика Ланг с изложба в София (ГАЛЕРИЯ)

Life

„Твърде лично“: Холивудската звезда Джесика Ланг с изложба в София (ГАЛЕРИЯ)

Твърде лично: Холивудската звезда Джесика Ланг с изложба в София (ГАЛЕРИЯ) - Tribune.bg
Снимка:

Световноизвестната актриса Джесика Ланг представи лично първата по рода си фотографска изложба в България.

Ретроспективата е в рамките на платформата „Майстори на фотографията” и включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на Джесика Ланг, уловени от обектива на фотокамерата. „Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на пътувания по света“, заяви Ланг, която е носителка на две награди „Оскар” и в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.

На събитието дойдоха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърите на културата Найден Тодоров и на туризма Евтим Милошев, българската звезда в Холивуд Мария Бакалова, американският посланик у нас Кенет Мертен.

„За мен е огромно удоволствие да сме заедно с вас днес тук на откриването на първата ретроспективна изложба на Джесика Ланг в България, в рамките на платформата “Майстори на фотографията”, каза посланикът на САЩ. „Всички познаваме работата на г-жа Ланг пред камерата. Нейната страст към фотографията и уникалната ѝ перспектива зад обектива, обаче, е също толкова впечатляваща, както сами ще се убедите. Тази забележителна фотоизложба представя почти 120 черно-бели фотографии, които разкриват разностранните интереси и лични преживявания, запечатани от г-жа Ланг по време на нейните пътувания. Бих искал да приветствам г-жа Ланг и куратора Хауърд Грийнбърг в България и да им благодаря, че се превръщат в културни посланици“, добави още посланик Мертен.

Той благодари на Министерство на културата, на кмета на София, на фондация „МУСИЗ“ в партньорство с Националната галерия и на още много други, за тяхната подкрепа и сътрудничество за реализацията на този важен културен проект. „Посолството на САЩ с гордост подкрепя този културен обмен, защото той обогатява и засилва връзките между нашите две страни, защото е изграден върху общата ни визия за света и разбирането ни за красота и изкуство“, добави посланик Мертен. В заключение той заяви, че фотографиите на Джесика Ланг са истинско празненство на силата на изкуството, което обединява отвъд физическите и културните граници.

„Не знам как да представя моите фотографии твърде лични са, така че просто ще ви оставя да ги съзерцавате“, започна представянето на изложбата си самата Джесика Ланг.

„Това е най-добрият начин - да ги видите сами, без аз да съм ви разказала нищо за тях, нито пък да се опитвам да ви ги обяснявам или пояснявам. Просто искам да ви кажа, колко прекрасно е, че съм тук с вас колко съм щастлива, че имам шанса да прекарам време тук и... Какво топло посрещане получих в България. И на всички замесени в това искам да кажа, че за мен е истинска радост и удоволствие! Изключително щастлива съм да съм тук! Благодаря на всички! Благодаря ви, че сте тук! Надявам се, наистина - да се насладите на шоуто“, заяви Джесика Ланг в София.

През 1967 г  Ланг печели стипендия да учи фотография в Университета на Минесота, от която се отказва, за да се занимава с актьорско майсторство. По време на пребиваването си в Париж през 1970-те се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които й помагат да развие, усъвършенства и фокусира погледа си. Тя преоткрива тази си страст едва в началото на 1990-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. Оттогава до днес не спира да снима.

Фотографиите на Джесика Ланг ще останат у нас до 29 септември.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати