Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Българско срещу гръцко кисело мляко: Разлика има, но кое е по-доброто?

Life

Българско срещу гръцко кисело мляко: Разлика има, но кое е по-доброто?

Българско срещу гръцко кисело мляко: Разлика има, но кое е по-доброто? - Tribune.bg
Снимка:

Всички сме наясно, че има разлики между българското кисело мляко и гръцкото кисело мляко. Безспорно и двете са здравословни и питателни, а основните разлики между тях се крият в техните производствени процеси, текстури и съдържание на хранителни вещества.

 

1. Производствен процес:

Българско кисело мляко: Произвежда се от два специфични бактериални щама: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Тези щамове му придават характерния остър вкус и леко течна текстура. Не се прецежда, така че съдържа повече течност (суроватка).

Гръцко кисело мляко: Гръцкото кисело мляко се прецежда няколко пъти, за да се отстрани суроватката, което води до по-плътна текстура. Процесът също така увеличава съдържанието на протеин, като същевременно намалява лактозата и захарта.

 

2. Текстура:

Българско кисело мляко : По-рядко, по-течно и с по-гладка текстура поради по-високото съдържание на суроватка.

Гръцко кисело мляко: Много по-гъсто и кремообразно.

 

3. Вкус:

Българско кисело мляко: Има отчетлив тръпчив, остър вкус, който е по-малко кремообразен и по-кисел.

Гръцко кисело мляко: Кремообразно, наситено и може да бъде малко по-малко остро в сравнение с българското кисело мляко поради премахването на суроватката.

 

4. Хранителни разлики:

Българско кисело мляко: Съдържа повече лактоза, вода и захари (от суроватка), но по-малко калории и малко по-малко протеин в сравнение с гръцкото кисело мляко. Има тенденция да има по-високо количество пробиотици поради използваните специфични бактериални култури.

Гръцко кисело мляко: По-високо съдържание на протеини, по-малко въглехидрати и захар (поради премахването на суроватката). Освен това има по-малко лактоза, което може да го улесни за усвояване от хора с непоносимост към лактоза. Обикновено е с по-високо съдържание на мазнини, особено в пълномаслените версии.

 

5. Ползи за здравето:

Българско кисело мляко: Известно със своите пробиотични ползи, тъй като използваните бактериални щамове са много полезни за здравето на червата.

Гръцко кисело мляко: Поради високото си съдържание на протеин, гръцкото кисело мляко е чудесно за изграждане на мускули, регулиране на теглото и засищане. По-ниското съдържание на захар го прави по-добър избор за хора, които внимават и със захарта.

 

Кое обаче е по-здравословно?

Въпросът няма еднозначен отговор. И двете са здравословни по различни начини. Ако търсите по-високи протеини и по-малко захар, гръцкото кисело мляко е по-добър вариант. Ако обаче се интересувате от съдържанието на пробиотик и предпочитате по-лека, по-малко кремообразна текстура, българското кисело мляко може да бъде по-полезно.

Изборът зависи от вашите хранителни нужди и предпочитания.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети