Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Бившата първа дама на Франция Карла Бруни е заплашена от 10 години затвор

Life

Бившата първа дама на Франция Карла Бруни е заплашена от 10 години затвор

Бившата първа дама на Франция Карла Бруни е заплашена от 10 години затвор - Tribune.bg
Снимка:

Карла Бруни, бившата първа дама на Франция, е разследвана за корупция и заплашена от 10 години затвор като част от разследването за финансирането на президентската кампания на нейния съпруг Никола Саркози, съобщи Daily mail.

Бившият модел може да бъде осъдена на десет години затвор, ако бъде призната за виновна. Прокуратурата твърди, че бившата първа дама е била замесена в престъпен заговор, така че съпругът й да изчисти имиджа си по обвинения, че е получил милиони долари в брой от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

След като следователите я разпитаха, източник, близък до парижкия съд потвърди, че тя е разследвана за "измама и сплашване на свидетели" като част от организирана престъпна група. Това са много сериозни обвинения според френското наказателно право и присъдата може да достигне до 20 години.

Бруни е обвинена, че е част от кампания на стойност почти пет милиона долара, наречена „Операция Спаси Саркози“, сложна и незаконна акция, чиято цел е да спаси бившия президент, който вече е осъден за престъпление, от влизане зад решетките.

„Бруни е под наблюдение и й е забранено да контактува с други, замесени в случая, освен със съпруга си“, уточни анонимен източник пред АФП.

Бившият модел по-рано отрече обвиненията, че е замесена в престъпни дейности.

„Опитвах се да не се намесвам в работите на съпруга си. Когато ме питат за това, се ядосвам и това изобщо не му помага“, сподели Бруни.

Бившата първа дама на Франция е близка приятелка на Мими Марчан, 77-годишен медиен експерт, която е официално разследвана за сплашване на свидетели и престъпна корупция по същия случай. Марчан, наричана "кралицата на папараците", е обвинена, че е платила на 74-годишния Заид Такиедин, бивш френско-ливански търговец на оръжие, да оттегли клетвената си декларация, че е уредил Никола Саркози да получи милиони долари от полковник Кадафи.

В интервю преди четири години за Paris Match Такиедин оттегли твърдението си за куфар с пари, доставен на сътрудниците на Саркози. Тези пари са били използвани за финансиране на предизборната кампания през 2007 г., в която Саркози спечели единствения си президентски мандат. Саркози използва това интервю, за да твърди, че е невинен и че истината най-накрая е излязла наяве.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати