Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Бум на сватби и предложения за брак на 29 февруари - вещае трайна връзка

Life

Бум на сватби и предложения за брак на 29 февруари - вещае трайна връзка

Бум на сватби и предложения за брак на 29 февруари - вещае трайна връзка - Tribune.bg
Снимка:

29 двойки са се записали за бракосъчетание на днешния 29 февруари, съобщиха от Столичната община. Бройката е рекордна, а според астролозите цифрите предвещават дълъг и щастлив брак.

За специалния ден в Ню Йорк на покрив на небостъргач беше изградена площадка, където десетки влюбени си казаха "Да".

А пък Средновековна ирландска легенда гласи, че жените могат да поискат ръката на възлюбения си само и единствено на днешния - 29 февруари.

Годината е високосна, но защо я има? 29 февруари е ден, който се случва на всеки четири години.

В продължение на векове опитите за синхронизиране на календарите с продължителността на естествената година са пораждали хаос, докато концепцията за високосна година не е дала възможност да се навакса изгубеното време, разказва „Стандарт“.

"Всичко се свежда до факта, че броят на завъртанията на Земята около собствената й ос, или дните, не е свързан по никакъв начин с времето, за което Земята обикаля около Слънцето", казва Джон Лоу, който до пенсионирането си ръководеше отдела за време и честота на Националния институт за стандарти и технологии на САЩ (НИСТ).

Слънчевата година е дълга приблизително 365,2422 дни. Нито един календар, съставен от цели дни, не може да се равнява на това число и простото пренебрегване на привидно малката част създава много по-голям проблем, отколкото може да се предположи.

Хората отдавна са организирали живота си в съответствие с това, което са наблюдавали на небето. Древните египтяни са засаждали реколтата си всяка година в нощта, когато най-ярката нощна звезда е изчезвала, а историците в Древна Гърция и Рим също са разчитали на положението на звездите, за да закрепят събитията във времето. Религиозните водачи са очаквали празничните дни да съвпадат с определени сезони и лунни фази.

Ето защо по-голямата част от съвременния свят е възприел Григорианския календар и неговата система за високосна година, за да може дните и месеците да се съобразяват със сезоните.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Календар, брак
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати