Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Ето какво ще се случи, когато Слънцето умре

Life

Ето какво ще се случи, когато Слънцето умре

Ето какво ще се случи, когато Слънцето умре - Tribune.bg
Снимка:

Нашето красиво слънце не може да свети вечно. В крайна сметка елементите, захранващи неговия ядрен синтез, ще се изчерпят и Слънцето ще претърпи дива трансформация в бяло джудже.

Нашето Слънце първо ще се надуе до червен гигант, според ново проучване, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Радиусът му през този период може да достигне Марс. След това Слънцето ще изхвърли външния си материал и ядрото му ще се срине в звезден остатък, наречен „бяло джудже“. Съобщава се, че тези процеси ще започнат на Слънцето след около 5 милиарда години и ще засегнат някои планети, включително нашата Земя.

Екип от учени, ръководен от физика Аморат Аунгверойвит от университета Наресуан в Тайланд, анализира поведението на три „бели джуджета“. Въз основа на тези данни учените успяха да предположат какво ще се случи с нашата система след смъртта на Слънцето.

По това време човечеството отдавна ще е изчезнало, ако не живее някъде другаде в космоса, но нашата планета няма да може да се измъкне невредима. Според анализа смъртните мъки на Слънцето ще предизвикат "клане" в Слънчевата система. Меркурий и Венера ще изчезнат, както и всичко останало във вътрешния кръг на Слънчевата система. В крайна сметка те ще бъдат разкъсани и погълнати от Слънцето. Земята може или няма да оцелее, в зависимост от това как се променя нейната орбита. Дори и да успее да оцелее, Земята ще бъде много различна от тучния, обитаем свят, който е днес. Учените казват, че нашата планета ще загуби атмосферата и океаните си.

Междувременно учени създадоха най-голямата до момента 3D карта на Вселената, която съдържа повече от 6 милиона галактики. Използвайки тази карта, учените успяха да измерят точно колко бързо се е разширявала Вселената в различни моменти в миналото. И резултатите потвърждават, че разширяването на Вселената се ускорява.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети слънце, космос
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети