Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Гофретите - древни и необятни като комбинации

Life

Гофретите - древни и необятни като комбинации

Гофретите - древни и необятни като комбинации - Tribune.bg
Снимка:

Световната история на гофретите е остаряла и комплицирана. Някои запалянковци пробват да открият нейния прототип още в Древна Гърция, където съгласно археологически изследвания елините са пекли тънки питки сред железни плоскости и тези питки евентуално са приличали на вафли. През Средновековието в Западна Европа били познати железни уреди, сходни на днешния гофретник, с които хлебарите са пекли вафли. Според някои сведения през XIII век парижките хлебари първи почнали да пекат в сходни форми остарели трохи от самун, смесени с мед. Този сладкиш се наричал гофрета (от фр. gaufre – пчелна пита, вафла).

Официално за историческа татковина на вафлите се считат Дания, Холандия и Белгия. През XVII век холандски и датски поклонници разнасяли из Европа сходни сладкиши (wafel) и прекомерно бързо ги създали известни измежду простолюдието. През идващите епохи белгийците съумели да трансфорат вафлата в нещо като народен знак.

В Англия думата waffle за първи път се появява през 1735 година Известно е, че през 1789 година на връщане от Франция бъдещият американски президент Томас Джеферсън занесъл в родината си и един гофретник, което не попречило 70 години по-късно различен американец – Корнелиус Суортхаут от Ню Йорк, да патентова изобретението на свое име.

Макар че историята на гофретника е много по-стара от американската история, с Америка е обвързвано едно епохално събитие, обвързвано с модерното развиване на гофретите. Там на някакъв панаир през 1904 година един продавач на вафли се озовал на прилежаща сергия до продавач на сладолед. Двамата бързо обменили опит и по този начин се родила вафлената фунийка за сладолед.

Изглежда гофретата е генетично обвързвана с палачинката. В някои католически страни при започване на пролетта преди великденските пости има празник, на който съвсем ритуално се подготвят и ядат палачинки. Във Франция този ден се назовава Mardi gras (блажен вторник), а в Англия е прочут като Pancake day. Ако се съди по някои средновековни картини и други изображения, на този ден би трябвало да са били приготвяни освен палачинки, само че и гофрети.

Има разнообразни типове гофрети по целия свят. Ние сме приготвили къс преглед на всички типове.

Белгийски гофрети

Гофретите са обичаната закуска на дребни и огромни в целия свят Buns In My Oven

Белгийските гофрети имат две разновидности. Тези от региона на Брюксел са постоянно правоъгълни и тестото се подготвя от мляко, вода, масло, яйца, брашно, захар, квас и билки. Вафлите от региона на Лиеж са с разнородни форми и тестото за тях се подготвя от брашно, няколко яйца, олио, квас и бира. Гофретите могат да бъдат сервирани със сладостен или солен заряд. Въпреки името си „ Брюкселски вафли “, те са изобретени в Гент през 1839 г.  В Белгия те са изключително известни за празника на Свети Мартин (11 ноември). Поднасят се със сиропи, сметана, сладко, плодове, орехи, лешници, бадеми, шоколад, масло, а също по този начин могат да бъдат и солени с риба, сирене, месо.

Американски гофрети

Тестото за американските гофрети се замесва с бакпулвер, вместо с квас. Те нормално се сервират на закуска, гарнирани с масло и разнообразни сиропи, само че също могат да се сервират с пържено пиле и така нататък В заведенията се сервират като десерти, най-често в компанията на сладолед, разтопен шоколад и бадеми и щедро количество кленов сироп. Сместа за американските гофрети е по-плътна, а готовите вафли са по-тънки от белгийските.

Вафли в жанр “Хонг Конг”

Наричат ги още “мрежести торти ” или “мрежести бисквити ” и се продават от улични търговци, като се употребяват топли на място. Тези гофрети са сходни на обичайните, само че са главно по-големи и кръгли (разделени на четири триъгълника). Обикновено се намазват с масло или фъстъчено масло, поръсват се със захар, сгъват се на две и по този начин се употребяват. Сместа за тези вафли е сладка, тъй като в нея се прибавя захар.

Скандинавски гофрети

Гофретите са известни във всички скандинавски страни, само че на първо място в Швеция и то във формата на сърце. По остаряла традиция те са наложителни за празника Благовещение. Рецептите са сходни като за останалите типове. Консумират се най-вече сладки – с разрушена сметана и конфитюр от ягоди, малини или горски плодове. В Норвегия са известни гофретите с кафяво (brown cheese) сирене. Във Финландия пък тези вафли постоянно се поръсват с чубрица.

Това се са тънки вафли с заряд. За първи път са направени в Гауда в Холандия през 18-ти или 19-ти век. Тестената примес се подготвя от брашно, масло, кафява захар, квас, мляко и яйца. След като се изпекат (в кръгла неголяма форма) те се слепват по две с заряд от сироп, кафява захар, масло и канела.

Този тип вафли са доста известни в Белгия и Холандия и се продават опаковани в супермаркетите.

В София има много места, където може да се насладим на приятния мирис на белгийските гофрети в комбинации с разнообразни сосове, шоколади и плодове. Едно от най-хубавите места, което наложително си заслужава да бъде посетено от всеки гражданин на София, и от всеки посетител на столицата, това е Виенски салон Романс, която се намира в кв. Симеоново и разкрива приказна панорама към цялата простор на най-големия български град.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети сладко
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.