Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Изложбата Abstracta на художника Атилио Таверна 17 юли 2024 г. в галерия „Средец“

Life

Изложбата Abstracta на художника Атилио Таверна 17 юли 2024 г. в галерия „Средец“

Изложбата Abstracta на художника Атилио Таверна 17 юли 2024 г. в галерия Средец - Tribune.bg

На 27 юни 2024 г. вечерта Посолството на Италия в България и Италианският културен институт в София представиха изложбата Abstracta на италианския художник Атилио Таверна, която беше открита от Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара. Експозицията, която е изложена в галерия „Средец“ на Министерството на културата, получи патронажа на президента на Република България Румен Радев.

В речта си Посланичката Дзара подчерта, че изложбата е част от честванията на 145-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България и че културните връзки между нашите страни се подхранват ежедневно от нови и интересни инициативи, отличен пример за които е изложбата Abstracta.

Изложбата е посветена на стогодишнината от рождението на голямата изкуствовед от български произход и натурализирана французойка Дора Валие, от чиито теоретични идеи художникът черпи вдъхновение за своите творби. Той сътворява съюз между изкуство, архитектура, наука и математика. Художествена разработка, която преоткрива изобразителния език на абстракцията в светлината на приноса на квантовата физика.

Атилио Таверна (1945) живее и работи в Басано дел Грапа (Виченца). Учи живопис в Академията за изящни изкуства във Венеция. Основополагаща за кариерата му е срещата му в средата на 70-те години с професор Дино Формаджо, известен естет, с когото започва теоретични изследвания. След дълъг престой в Париж заминава за САЩ и през 1989 г. публикува теоретичното изследване „Проучване над хипотеза за форма“ Прави изложби в различни градове на област Венето, Италия и Германия.

Дора Увалиева (1921 – 1997) – Дора Валие е съвременен изкуствовед. Напуска България през 1950 г. и се установява в Париж. Изучава византийско изкуство и защитава дисертация в университета в Падуа. През 1953 г. се присъединява към списанието Каиѐ д’Ар, наследявайки Жак Дюпен. По този начин се запознава с Жорж Брак, Пикасо и много от големите художници на 20 век. През 1967 г. публикува L-Art Abstrait, където проследява историята на абстракцията, нейната поява в живописта и скулптурата.

Изложбата е отворена за посетители до 17 юли в галерия „Средец“ на бул. „А. Стамболийски“ 17 в София.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати