Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Какво трябва да има на празничната Възкресна трапеза?

Life

Какво трябва да има на празничната Възкресна трапеза?

Какво трябва да има на празничната Възкресна трапеза? - Tribune.bg
Снимка:

Трапезата във всеки дом на Великден трябва да е богата – обреден хляб, агнешко, яйца, козунак и зелена салата. Великден се празнува три дни, а подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Красивата украса ще допълни усещането за празник, а пролетните цветя ще придадат много настроение и цвят в дома ни, защото символизират възраждането на природата.

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Иисус, а козунакът – неговото тяло.

Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък или в съботата преди Великден. С първото, боядисано в червено яйце, се рисува кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, заравя се в средата на градината или се пази някъде в дома до следващия Великден.

В миналото на българската трапеза се е месел традиционен обреден хляб. Първият козунак за Великден е омесен от френски хлебар през XVII век, но на родна земя той навлиза сравнително късно – едва през 20-те години на миналия век.

Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Иисус в жертва е било пренесено агне. Все пак е възможно да има и свинско или заешко.

Празникът не може без десерт. Правят се сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши.

На Великден се поздравяваме с „Христос Воскресе” и отговаряме „Воистина Воскресе”.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети храна, обичаи
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети