Кетодиетата забавя загубата на паметта
Изследователи от Калифорнийския университет са открили ново предимство на кетогенната диета. Според проучване, публикувано в списание Communications Biology, тя значително забавя ранните етапи на загуба на паметта, свързани с болестта на Алцхаймер.
Кетогенната диета се характеризира с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерено количество протеини. При нея метаболизмът на организма се пренасочва от използване на глюкозата като основен източник на енергия към изгаряне на мазнини и производство на кетони. Известно е, че кетогенната диета увеличава продължителността на живота на мишките с 13 %.
Нов научен труд показва, че кетогенната диета спомага за увеличаване на нивата на карбоксилната хидрокси киселина бета-хидроксибутират (BHB) седем пъти. Тази молекула играе ключова роля в предотвратяването на ранното отслабване на паметта.
BHB подобрява функцията на синапсите, които провеждат сигналите между невроните, което може да намали проблемите с паметта при леки когнитивни увреждания. Такива нарушения са ранен симптом на болестта на Алцхаймер.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/Life/ketodietata-zabavya-zagubata-n/