Лятното меню на ресторант „Котилото“ – феерия от балкански вкусове, съчетани с наслада за очите и душата
Немазни месца, свежи салати, прохладна градина в сърцето на „Драгалевци“, подбрани напитки и гостоприемни домакини. Така посреща по традиция клиентите си едно от най-любимите заведения в София – сръбският ресторант „Котилото“.
Неговите собственици българинът Йонко Георгиев и сръбският майстор-готвач Далибор Маринкович-Даци година след година печелят клиенти и много приятели със своето неизчерпаемо вдъхновение и качествената храна. Представянето на новото лятно меню на ресторанта събра на едно място творческия почерк на месата, автентичният вкус на балканското и развихреното въображение в презентацията на храната. Шеф Маринкович изненада с 14 предложения, които примамват любителите на месото и вегетарианците.
„Сръбската кухня съчетава сезонни продукти с тяхното богатство на вкусове. Те дават свежест и качество на ястията. Главна роля играят подправките – ползваме ориенталски подправки, сол, черен пипер, универсална подправка, която е от сушени зеленчуци, както и червен, и лют пипер. Всяка година правим иновации в ястията, за да представим нов вкус на храната“, разказва пред Tribune майстор Даци.
В жегите се хапват по-леки храни. Затова той е комбинирал пилешко филе със сушени сини сливи, което се съчетава отлично с бяло вино. Предлагат се още свинско бонфиле и пълнен свински стек със сушени домати, патладжан и сини сливи. Ценителите на дреболиите могат да опитат телешко шкембе с масло, ароматна манатарка и чесън.
За вегетарианците също изборът е богат - сотирани моркови с млечен сос и сотирана целина с козе сирене и мед. „Имаме интересна салата с патладжан, който съм съчетал с червена чушка, морков, чесън и копър. Имаме и зелена салата, домат и зелена чушка пълна с лют урнабез. Има и панирани чушки“, добавя майстор Даци.
Лятното предложение за десерт е морковена торта, която е лека и феерична.
Любовта към готвенето у Даци идва от неговото семейство. Дядо му, баба му и майка му са били готвачи: „Още като малък исках да съм като дядо ми и така се вдъхнових за тази професия. Винаги търсим да предложим за всеки по нещо. Хората са различни с различни вкусове, затова има разнообразие. Търсим различен характер с ястията. Най-голямата подправка в моите рецепти е любов. Не чувствам готвенето като задължение. В сръбската култура и кулинария е важно гостоприемството, което ще почувствате още от вратата с нашите сервитьори“, разкрива още майстор-готвачът.
Партньорството между собствениците се заражда отдавна и с времето става като братство.
„Сходството в характерите веднага си пролича. И двамата сме много експедитивни и организирани. Имаме страшен синхрон, много се разбираме и се познаваме до болка“, споделя Йонко Георгиев.
„Този бизнес много взима, но и много дава. Затова сме двама. Вдъхновяваме ме като дойде гост да му предложиш нещо, което е ял като дете, да му угодиш. Сърбите казват „Добрият собственик е добър слуга“, като го казвам в преносен смисъл, защото гледаш да доставиш удоволствие“, категоричен е Йонко.
Той споделя, че началото в бизнеса е било най-трудно, но човек се учи и адаптира спрямо клиентите.
„Клиентите винаги са били взискателни. Сега станаха по-разбиращи. Българите много пътуват и виждат много повече. Бизнесът е тежък, но той дава веднага обратната връзка – през социални мрежи, дори през погледа, с който изпращам клиентите“.
Представянето на Лятно меню 2024 г на култовия ресторант беше уважено от много гости, приятели, медии и популярни личности, сред които певецът Дарко Релушкоски. Той не само се включи в приготвянето на месото на скарата, но допринесе за настроението с изпълнението на „Македонско девойче“, „Йовано Йованке“ и „Зайди, зайди“
„Добре дошли са всички винаги, за да пробват нашите комбинации от вкусове. Намираме се на ул. „Крайречна“ 26 в кв.„Драгалевци“. В ресторант „Котилото“ можете да намерите място под сянката и да опитате някои от нашите нови предложения. Добре дошли сте да празнувате вашите рождени дни, кръщенета, сватби и други поводи“, отправи покана майстор Даци.
Вниманието към детайла, галенето на небцето и сетивата прави усещането незабравимо. Разнообразието от кулинарни изкушения върви ръка за ръка с внимание към клиента и точно това прави „Котилото“ предпочитано място за срещи, празници и релакс. А храната е онова, което сплотява, разказва истории и носи чистото удоволствие, което пали сетивата и създава спомени.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/Life/lyatnoto-meniu-na-restorant-ko/