Най-често срещаните хранителни алергии: Към морските дарове
Алергиите към морски дарове са сред най-често срещаните хранителни алергии. Изследователите определят като морски дарове:
- ракообразни: раци, омари, скариди
- мекотели: миди, стриди, сепии, калмари, октопод.
Между 1.5 % и 2.5 % от възрастните и 0.5 % до 2.5 % от децата страдат от алергии към морски дарове, коментира д-р Шасине Вели, която е част от екипа на Клиника по спешна токсикология на ВМА.
Все още не може да се каже точно дали алергията към морски дарове е за цял живот. Тя се развива минути до часове след консумацията им. Симптомите, които най-често се съобщават са: зачервяване, обрив, сърбеж, подуване на устните и езика, в много редки случаи оток на гърлото, който може да бъде животозастрашаващ, болки в корема, диария, гадене и/или повръщане.
В редки случаи може да се развие животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия. Това е екстремна реакция, която засяга много системи в тялото и представлява опасност за живота. Тази реакция може да възникне в рамките на минути следконсумация на морски дарове и може да доведе до смърт, ако не се осигури бързо и адекватно лечение, пояснява специалистът.
Основните признаци на анафилаксия включват: тежки дихателни нарушения, оток на гърлото, хрипове, кашлица, гадене или повръщане, стомашни болки, тахикардия, хипотония.
Тук вече говорим за спешно медицинско състояние и в такава ситуация незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, за да се вземат съответните мерки. Диагнозата се поставя след подробен разпит за симптомите и допълнителни изследвания, казва д-р Вели.
Единственото лечение при алергия към морски дарове е да се избягват храните, които предизвикват оплаквания. Един от съветите към хората, страдащи от хранителна алергия, е да носят в себе си адреналин, който при нужда да си инжектират, ако погрешка консумират продукт, към който са алергични.
Интересно е, че тези алергии могат да засегнат хора на всяка възраст, но особено възрастни. Веднъж развити, алергиите към морски дарове са склонни да останат постоянни, алермира специалистът.
Важно е да се знае, че алергиите към морски дарове не включват алергии към рибно месо. По този начин много хора, алергични към морски дарове, могат да консумират нормално риба. Трябва обаче да се има предвид, че рибите могат да бъдат замърсени с алергени, поради което е необходимо да се консумират внимателно и в контролирана среда. Този страх да не се консумират морски дарове по незнание, значително намалява, тъй като практиките за етикетиране на храните стават по-ефективни, подчертава в заключение д-р Шасине Вели.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/Life/nay-chesto-sreshtanite-hranite/