Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Пак атакуват авторката на Хари Потър: Нарекла трансжена „мъж“, който няма място в женската съблекалня

Life

Пак атакуват авторката на Хари Потър: Нарекла трансжена „мъж“, който няма място в женската съблекалня

Пак атакуват авторката на Хари Потър: Нарекла трансжена мъж, който няма място в женската съблекалня - Tribune.bg
Снимка:

Световноизвестната авторка Джоан Роулинг отново е изправена пред негативна реакция, след като умишлено нарече трансактивистката Индия Уилоуби „мъж“.

Авторката на Хари Потър за пореден път се сблъсква с подобни критики относно възгледите си относно правата на транссексуалните, като преди е казвала, че би предпочела да отиде в затвора, отколкото да се обръща към транс човек с предпочитаните от него местоимения, пише Independent.

В неделя Роулинг сподели възгледите си срещу идеята трансжените да бъдат допускани в женските съблекални. Потребител на Twitter/X обаче ѝ изпрати видеоклип на Индия Уилоуби и  попита: „Здравей, Джоан, значи казваш, че тази дама трябва да използва мъжката съблекалня?!“

В отговор Роулинг написа: „Изпратихте ми грешното видео. В това няма дама, а само мъж, който се наслаждава на мизогинистичните си идеи на това, което според него означава „жена“: нарцистичен, плитък и ексхибиционист“.

„Ако Индия Уилоуби е „женомразец“, защо е станала жена? Помислете“, отговори ѝ потребителят.

Роулинг написа в отговор: „Индия не стана жена. Индия косплейва женомразка мъжка фантазия за това какво е жената.“

Индия Уилоуби е първият трансджендър новинар във Великобритания и първият трансджендър ко-водещ на изцяло женско токшоу Loose Women по ITV. Уилоуби отговори на коментарите на Роулинг в понеделник, като написа в X: „Искрено съм отвратена от това. Гротескна трансфобия, която е разстройваща. Аз съм също толкова жена, колкото Джоан Роулинг. Признат от закона и от всички, с които общувам всеки ден. Дебатът дали Дж. К. Роулинг е трансфоб приключи… Ако някога бъда убит, знаете кого да обвинявате“.

Това не е първият път, в който Роулинг и Уилоуби спорят по въпросите за половете. През януари миналата година Уилоуби написа в Twitter : „Аз съм повече жена, отколкото Джоан Роулинг някога ще бъде“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Хари Потър
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати