Полезни свойства на чая от мащерка и джинджифил

Има много вариации на чайове и напитки, които имат положителен ефект върху човешкото тяло. Но комбинацията от мащерка и джинджифил изглежда абсолютно и невероятно полезна. Такъв чай бързо ще доведе тялото в отлично състояние, ще прогони настинките и ще повиши имунитета. Може да се използва по време на настинки, грип, както и просто за профилактика и затопляне през студения сезон.
Ако чаят се охлади и пие студен, той перфектно утолява жаждата и дава тласък на жизненост за целия ден.
Свойствата на напитката могат да бъдат сведени до следното:
*Перфектно тонизира;
*Придава яснота на мисълта и стимулира мозъчната дейност;
*Стимулира кръвообращението в цялото тяло;
*Подобрява апетита;
*Има благоприятен ефект върху храносмилателната система;
*Насърчава пречистването на кръвта;
*Помага да се отървете от токсините и отровите;
*Освежава вкусовите рецептори;
*Редовната консумация на чай помага за подобряване на паметта и растеж на косата и ноктите.
За медицински цели най-предпочитано е използването на комбинация от корен от джинджифил и мащерка. Това се дължи на факта, че при варене и инфузия растенията придават максимално количество полезни свойства на отварата. Такава напитка ще съдържа огромно количество етерични масла, които според учените помагат за увеличаване на метаболизма и значително отслабване.
Трябва обаче да се помни, че подправките имат силен ефект върху организма, така че не бива да се злоупотребява с употребата на чай. Хората с гастрит и язва на стомаха трябва да използват напитката с изключително внимание. Противопоказан е и при висока температура, кървене и кожни заболявания.
Рецепта за чаена напитка
Съставки: 1 лъжица мащерка; ягодови или малинови листа; корен от джинджифил; кора от лимон; 1 ябълка; тръстикова захар или мед.
Други съставки могат да се добавят на вкус. Често се добавят канела, маточина или карамфил.
Приготвяне: Необходимо е водата да заври и да пуснете мащерката в нея. След това трябва да намалите котлона и да сварите малко, около 2-3 минути. После добавете малинови или ягодови листа, нарязан джинджифил, лимон и ябълка. Сместа трябва да се готви на слаб огън за няколко минути и да се покрие. Оставете чая да се вари 5-7 минути.
Напитката може да се консумира с тръстикова захар или с други добавки на вкус. Отварата е с наситен зелен цвят с приятен аромат.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/Life/polezni-svoystva-na-chaya-ot-m/



