Рецепти за вкусен Великденски козунак
Предстоят великденските празници, на които по традиция се приготвя козунак. Предлагаме ви три различни рецепти за вкусен козунак.
1. Класически козунак:
Съставки:
- 500 г брашно;
- 100 г захар;
- 100 г масло;
- 3 яйца;
- 1 пакетче суха мая;
- 100 мл прясно мляко;
- настъргана кора от 1 лимон;
- 100 г сушени плодове (например червени боровинки, сушени кайсии, сушени сливи);
- 50 г нарязани орехи.
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в млякото и оставете да кисне за около 10 минути.
2. В голяма купа смесете брашното, захарта, маслото, яйцата, лимоновата кора, маята и млякото. Замесете гладко тесто.
3. Добавете сушените плодове и орехите и разделете тестото на три равни части.
4. Оформете три плетени козунаци и ги оставете да киснат за около 1 час.
5. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато станат златисти.
2. Козунак с какао и бадеми:
Съставки:
- 500 г брашно;
- 100 г захар;
- 100 г масло;
- 3 яйца;
- 1 пакетче суха мая;
- 100 мл прясно мляко;
- 3 с.л. какао;
- 100 г нарязани бадеми.
Начин на приготвяне:
Следвайте същите стъпки като за класическия козунак, като добавите какаото и бадемите към тестото.
3. Козунак с портокал и розова вода:
Съставки:
- 500 г брашно;
- 100 г захар;
- 100 г масло;
- 3 яйца;
- 1 пакетче суха мая;
- 100 мл прясно мляко;
- настъргана кора от 1 портокал;
- 1 с.л. розова вода;
- 50 г нарязани бадеми.
Начин на приготвяне:
Следвайте същите стъпки като за класическия козунак, като добавите портокаловата кора, розовата вода и бадемите към тестото.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/Life/retsepti-za-vkusen-velikdenski/