Ще пием ли хубаво вино тази година?
В България винопроизводителите се сблъскват със сериозен проблем. Той обаче не се нарича нито влага, нито пък градушка - а суша. Това е тазгодишния бич за българското грозде, съобщава Нова телевизия.
Липсата на валежи се усети много при производителите на гроздето, които трябваше или да се примирят с жаркото слънце или да го неутрализират доколкото могат с поливане. Гроздовата реколта тази година не е това, на което производителите са се надявали.
"По-слаба бих я измервал, спрямо 2021 г., 2022 г., защото 2023 г. беше за нас наистина много тежка и с много ниски добиви. Ако сравняваме с 2023 г., ние имаме ръст 300-400% и повече. Но спрямо стандартните реколти бих казал, че с 20% са по-ниски добивите спрямо това, което очаквахме и за което се готвехме", съобщи технологът във винарна Момчил Миков.
Основен виновник, разбира се, са капризите на времето. "Заради сушата на много места добивите са ниски и качеството на гроздето макар и с високи захари е с доста високи киселини. За разлика от миналата година в нашия край, където дъждовете успяха в много ранен етап да ликвидират почти цялата реколта, и малцина оцеляха", допълва той.
Сушата е променила и кампанията тази година у нас. Вместо обичайния старт в средата на август, гроздоберът е започнал в края на юли, като неочаквано всички сортове узрели по едно и също време. Заради липсата на дъждове се наложило поливане – в масивите, за които отговаря Момчил Минков това се случва за първи път.
"Това до голяма степен за нас беше спасителен ход, за пръв път реално използваме поливане в нашите лозя, досега се справяхме с Божията помощ, но вече явно става положението – необходимо е напояване. И всички програми, които насърчават създаването на поливни системи в лозя и всякакви култури, наистина са нужни, защото климатът, за съжаление, се променя към топло. Моите наблюдения вече са над 20 години и тенденцията е към все по-топли лета, все по-сухи, и все по-високи захари и алкохоли във вината. Имам колеги, които се оплакват от високи алкохоли и високи киселини във вината", допълни технологът.
Питаме Момчил Миков и кой проблем носи повече вреди за лозята – френският с влагата и градушките или българският – със сушата. "Изобщо не е добро, нито едното, нито другото. Да не си мерим проблемите определено, но бих казал че предпочитам суша пред градушка, особено когато мога да поливам. След градушката, освен да направим вино „Градушка 2“, което не ми се ще да се случва", каза той.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/Life/shte-piem-li-hubavo-vino-tazi-/