Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Life

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август - Tribune.bg

Археолози твърдят, че може би са открили мястото на смъртта на основателя на Римската империя в Южна Италия.

При разкопките, проведени от изследователи от Токийския университет в северното подножие на Везувий, е открита част от сграда, която според тях е била използвана от Октавиан Август, първия император на Рим, управлявал от 27 г. пр.н.е. до смъртта си на 75-годишна възраст през 14 г. след Христа, съобщи Newsweek.

Исторически източници сочат, че Август е починал във вила от северната страна на Везувий и че тази сграда впоследствие е служила за мемориален комплекс в негова чест. Но местоположението на вилата все още не е окончателно установено.

През 30-те години на ХХ в. изследователи откриват останките на римска вила, за която първоначално се предполага, че е на Август, в Сома Везувиана, град в северното подножие на Везувий - вулканът, който изригва през 79 г. от н.е., унищожавайки римските градове Помпей, Херкулан и няколко други селища.

Но проектът за разкопки на Токийския университет, започнал на мястото през 2002 г., впоследствие установи, че тази сграда датира не по-далеч от втори век след Христа - или с други думи, след изригването.

При последните разкопки, проведени през 2023 г. от японските изследователи, са открити доказателства за сграда от по-ранен период под постройката от II век. Токийските изследователи смятат, че именно тази по-ранна сграда е мястото, където е починал Август.

Радиовъглеродното датиране и анализът на вулканичната пемза, покриваща по-ранната сграда, показват, че тя все още е функционирала през първата половина на I в. от н.е. - и че е била погребана от вулканичен материал от изригването на Везувий през 79 г. от н.е.

Това е първият случай, когато от северната страна на Везувий са открити доказателства за сграда, която хронологически съвпада с вилата на Август.

В руините на сградата археолозите идентифицират структура, подобна на пещ - вероятно свързана с някакъв вид баня. Датирането на въглищата от постройката показва, че вилата е била обитавана през първата половина на I век, но също така, че пещта е престанала да се използва в определен момент след смъртта на Август. Това е в съответствие с описанията в историческата литература, в които подробно се описва как вилата му не е използвана след смъртта на императора.

Макар че последните резултати предоставят значителни улики, ще са необходими още изследвания, преди местоположението на вилата на императора да бъде окончателно определено.

Въпреки това неотдавнашните открития оспорват общоприетото схващане, че северното подножие на Везувий е претърпяло само незначителни щети от изригването през 79 г. пр.н.е. и е било засегнато по-слабо от селищата от югоизточната страна, като Помпей.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети вила
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети