Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Увеличава ли консумацията на червено месо опасността от деменция?

Life

Увеличава ли консумацията на червено месо опасността от деменция?

Увеличава ли консумацията на червено месо опасността от деменция? - Tribune.bg
Снимка:

Според ново проучване консумирането на големи количества червено месо може да е свързано с повишен риск от деменция и влошаване на когнитивните способности, съобщи „Евронюз“.

Изследванията вече свързват консумацията на червено месо с повишен риск от заболявания като сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

За целите на новото проучване учени от здравната система Mass General Brigham, Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт (МТИ) в САЩ анализират данни от хиляди пациенти в периода 1980-2018 г.

Те установили, че когнитивното стареене се ускорява с около 1,6 години на средна порция преработено червено месо, като една порция е приблизително 85 г.

Заместването на една порция преработено месо с ядки и бобови растения също е свързано с 19% по-нисък риск от деменция и 21% по-нисък риск от когнитивно влошаване, изчисляват изследователите.

„Насоките за хранене обикновено се фокусират върху намаляването на рисковете от хронични заболявания като сърдечни болести и диабет, докато когнитивното здраве се обсъжда по-рядко, въпреки че е свързано с тези заболявания“, каза Даниел Уанг, доцент по хранене в Харвард и автор на изследването.

„Надяваме се, че нашите резултати ще насърчат по-задълбоченото разглеждане на връзката между храненето и здравето на мозъка“, добави той. 

„Никога не е възможно да бъдем сигурни кое какво причинява от единични наблюдателни проучвания, колкото и големи и добре проведени да са те“, заяви Кевин Макконъуей, почетен професор по приложна статистика в The Open University в Обединеното кралство, който не е участвал в проучването. 

Новото проучване сравнява честотата на деменция при група хора, които ядат преработено червено месо, с други, които са подобни на първата група, но ядат една порция по-малко на ден преработено червено месо и една порция повече други източници на протеини, обяснява Макконъуей. 

„Тези оценки не ни казват директно какво би се случило в група хора, които действително са променили диетата си, за да ядат по-малко преработено червено месо и повече птиче месо или ядки. Ефектът от това може да е подобен на оценките в статията, но може и да е различен“, добави той. 

В кратък доклад на организацията с нестопанска цел EAT, която обединява научни данни, за да предостави насоки за хранене, и списание Lancet се препоръчва хората да не консумират повече от 98 г червено месо (свинско, говеждо или агнешко) седмично както по екологични, така и по здравословни причини.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.