Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Увеличава ли консумацията на червено месо опасността от деменция?

Life

Увеличава ли консумацията на червено месо опасността от деменция?

Увеличава ли консумацията на червено месо опасността от деменция? - Tribune.bg
Снимка:

Според ново проучване консумирането на големи количества червено месо може да е свързано с повишен риск от деменция и влошаване на когнитивните способности, съобщи „Евронюз“.

Изследванията вече свързват консумацията на червено месо с повишен риск от заболявания като сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

За целите на новото проучване учени от здравната система Mass General Brigham, Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт (МТИ) в САЩ анализират данни от хиляди пациенти в периода 1980-2018 г.

Те установили, че когнитивното стареене се ускорява с около 1,6 години на средна порция преработено червено месо, като една порция е приблизително 85 г.

Заместването на една порция преработено месо с ядки и бобови растения също е свързано с 19% по-нисък риск от деменция и 21% по-нисък риск от когнитивно влошаване, изчисляват изследователите.

„Насоките за хранене обикновено се фокусират върху намаляването на рисковете от хронични заболявания като сърдечни болести и диабет, докато когнитивното здраве се обсъжда по-рядко, въпреки че е свързано с тези заболявания“, каза Даниел Уанг, доцент по хранене в Харвард и автор на изследването.

„Надяваме се, че нашите резултати ще насърчат по-задълбоченото разглеждане на връзката между храненето и здравето на мозъка“, добави той. 

„Никога не е възможно да бъдем сигурни кое какво причинява от единични наблюдателни проучвания, колкото и големи и добре проведени да са те“, заяви Кевин Макконъуей, почетен професор по приложна статистика в The Open University в Обединеното кралство, който не е участвал в проучването. 

Новото проучване сравнява честотата на деменция при група хора, които ядат преработено червено месо, с други, които са подобни на първата група, но ядат една порция по-малко на ден преработено червено месо и една порция повече други източници на протеини, обяснява Макконъуей. 

„Тези оценки не ни казват директно какво би се случило в група хора, които действително са променили диетата си, за да ядат по-малко преработено червено месо и повече птиче месо или ядки. Ефектът от това може да е подобен на оценките в статията, но може и да е различен“, добави той. 

В кратък доклад на организацията с нестопанска цел EAT, която обединява научни данни, за да предостави насоки за хранене, и списание Lancet се препоръчва хората да не консумират повече от 98 г червено месо (свинско, говеждо или агнешко) седмично както по екологични, така и по здравословни причини.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети