Увеличава ли консумацията на червено месо опасността от деменция?

Според ново проучване консумирането на големи количества червено месо може да е свързано с повишен риск от деменция и влошаване на когнитивните способности, съобщи „Евронюз“.
Изследванията вече свързват консумацията на червено месо с повишен риск от заболявания като сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.
За целите на новото проучване учени от здравната система Mass General Brigham, Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт (МТИ) в САЩ анализират данни от хиляди пациенти в периода 1980-2018 г.
Те установили, че когнитивното стареене се ускорява с около 1,6 години на средна порция преработено червено месо, като една порция е приблизително 85 г.
Заместването на една порция преработено месо с ядки и бобови растения също е свързано с 19% по-нисък риск от деменция и 21% по-нисък риск от когнитивно влошаване, изчисляват изследователите.
„Насоките за хранене обикновено се фокусират върху намаляването на рисковете от хронични заболявания като сърдечни болести и диабет, докато когнитивното здраве се обсъжда по-рядко, въпреки че е свързано с тези заболявания“, каза Даниел Уанг, доцент по хранене в Харвард и автор на изследването.
„Надяваме се, че нашите резултати ще насърчат по-задълбоченото разглеждане на връзката между храненето и здравето на мозъка“, добави той.
„Никога не е възможно да бъдем сигурни кое какво причинява от единични наблюдателни проучвания, колкото и големи и добре проведени да са те“, заяви Кевин Макконъуей, почетен професор по приложна статистика в The Open University в Обединеното кралство, който не е участвал в проучването.
Новото проучване сравнява честотата на деменция при група хора, които ядат преработено червено месо, с други, които са подобни на първата група, но ядат една порция по-малко на ден преработено червено месо и една порция повече други източници на протеини, обяснява Макконъуей.
„Тези оценки не ни казват директно какво би се случило в група хора, които действително са променили диетата си, за да ядат по-малко преработено червено месо и повече птиче месо или ядки. Ефектът от това може да е подобен на оценките в статията, но може и да е различен“, добави той.
В кратък доклад на организацията с нестопанска цел EAT, която обединява научни данни, за да предостави насоки за хранене, и списание Lancet се препоръчва хората да не консумират повече от 98 г червено месо (свинско, говеждо или агнешко) седмично както по екологични, така и по здравословни причини.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/Life/uvelichava-li-konsumatsiyata-n/