Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Вечерята на Бъдни вечер

Life

Вечерята на Бъдни вечер

Вечерята на Бъдни вечер - Tribune.bg
Снимка:

Вечерта на Бъдни вечер е най-тържественият момент от празниците. Според традицията на трапезата трябва да има нечетен брой постни ястия (обикновено 7 или 9) или 12 (колкото са месеците в годината). Важно е на масата да няма нищо от животински произход.

Ето един примерен списък за 9 традиционни ястия, които се приготвят лесно и носят духа на старата българска традиция:

Списък с 9 постни ястия за Бъдни вечер

  1. Питка с паричка (Содена питка): Това е центърът на трапезата. Прави се без мая (само със сода и оцет). Най-възрастният в семейството я разчупва, а първото парче се оставя за Богородица и къщата.
  2. Сарми с ориз: Могат да бъдат с лозов лист или кисело зеле. Оризът символизира изобилието.
  3. Пълнени чушки с боб или ориз: Използват се сухи чушки, които се накисват предварително. Плънката от боб е по-традиционна за Бъдни вечер.
  4. Варен боб (Чорба или яхния): Бобът е задължителен – той символизира здравето и „набъбването“ на късмета и берекета.
  5. Ошав: Компот от сушени плодове (ябълки, круши, сини сливи). Плодовете трябва да са сушени, за да напомнят за миналото и корените ни.
  6. Варено жито: Символ на живота и възкресението. Може да се подслади с мед и да се добавят орехи.
  7. Чесън, мед и орехи: Това са „лекарствата“ на трапезата. Чесънът пази от зло, медът прави живота сладък, а по орехите се гадае за здравето през годината (ако ядката е здрава и бяла, годината ще е добра).
  8. Тиквеник (Постна баница с тиква): Сладък завършек на вечерята, приготвен с олио, тиква, захар и много канела.
  9. Пресни плодове и ядки: Ябълки, дюли, круши и сурови ядки допълват броя на ястията и носят свежест.

Малък съвет за вечерта:

Преди да започнете вечерята, според обичая, се прекадява цялата къща и масата с тамян, за да се пречисти пространството. Трапезата не се вдига през цялата нощ – вярва се, че близките ни, които вече не са с нас, и Богородица идват да се гостят.

Това подреждане на масата не е просто хранене, а ритуал за свързване. Не е важно ястията да са сложни или скъпи, а да са приготвени с мир в душата.

Домашна содена питка за Бъдни вечер (рецепта, ако нямате своя)

Содената питка е символът на Бъдни вечер. Тя се приготвя изключително лесно, защото няма нужда да чакате тестото да втасва с часове. Тайната на меката содена питка е в доброто „погасяване“ на содата и в това да не прекалявате с брашното, за да не стане твърда като камък.

Ето една класическа рецепта, която винаги се получава:

Продукти:

  • Брашно: около 500 – 600 г (пресято поне веднъж за въздушност).
  • Топла вода: 300 мл.
  • Сода бикарбонат: 1 чаена лъжичка (пълна).
  • Оцет (или лимонов сок): 1 супена лъжица (за да „шупне“ содата).
  • Сол: 1 чаена лъжичка.
  • Захар: 1 чаена лъжичка (помага за златна коричка).
  • Олио: 3-4 супени лъжици.
  • Паричка: добре измита и завита в алуминиево фолио.

Начин на приготвяне:

  1. Активиране на содата: В голяма купа изсипете топлата вода. Добавете солта и захарта. В една супена лъжица сложете содата и капнете оцета върху нея – когато започне да кипи и да шупне силно, я изсипете във водата.
  2. Замесване: Добавете олиото и започнете постепенно да сипвате от пресятото брашно. Бъркайте първо с лъжица, а когато стане трудно – започнете да месите с ръце.
  3. Тайната на мекотата: Месете около 5-10 минути, докато получите гладко и меко тесто, което не лепне по пръстите. Важно: Не слагайте твърде много брашно – тестото трябва да остане мекичко като „меката част на ухото“.
  4. Паричката: Преди да оформите питката, вмъкнете паричката някъде в тестото и го премесете още веднъж, за да не си личи къде е.
  5. Оформяне: Намажете тавичката с олио и поръсете с малко брашно. Оформете тестото на обла питка и я сплескайте леко с длани в тавата.
  6. Украса: Набодете питката с вилица (за да не се напука при печене) и направете традиционен кръст. Можете да откъснете малко тесто и да направите фигурки – житен клас, слънце или кръст.
  7. Печене: Сложете питката в студена фурна и тогава я включете на 180°C. Така тя ще се загрява постепенно и ще стане по-пухкава. Печете около 30-40 минути, докато хване хубав червен загар.
  8. Завиване: Когато извадите готовата питка, я напръскайте леко с няколко капки вода и веднага я завийте в чиста памучна кърпа, за да „обиколи нивата“ (да омекне от собствената си пара)

Малък съвет: Когато разчупвате питката вечерта, първото парче винаги се оставя за Богородица и за къщата. Вярва се, че на когото се падне паричката, той ще бъде най-здравият и най-големият късметлия през годината.

С тази питка вашият празник ще бъде истински и благословен!

Преди да се разчупи питката и да започне вечерята, е хубаво да се споделят няколко думи, които да съберат енергията на цялото семейство. Можете да кажете нещо кратко и топло, което идва от сърцето:

 „Нека тази вечер масата ни е пълна, сърцата ни – леки, а молитвите ни – чути. Нека здравето бъде наш постоянен гост, а радостта да изпълва всяка стая в този дом. Нека Слънцето, което се ражда днес, освети пътя ни през цялата година. Наздраве и за много години!“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.