Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. Влиянието на микровълновите печки върху хранителния състав на храната е надценено

Life

Влиянието на микровълновите печки върху хранителния състав на храната е надценено

Влиянието на микровълновите печки върху хранителния състав на храната е надценено - Tribune.bg
Снимка:

Микровълновите печки са едно от най-вълшебните кухненски решения. Можете да превърнете храната си от замразена в гореща буквално за секунди. Не е необходимо да затопляте храната на котлона или във фурната, а просто да я поставите в микровълновата фурна и да затворите вратата. Може би се чудите дали толкова лесното получаване на топла и готова храна може да бъде по някакъв начин нездравословно?

Микровълновите печки готвят, като използват електромагнитни вълни, които се абсорбират в различните молекули на храната. Това ги кара да вибрират и да генерират топлина, за да сготвят нещата отвътре навън. Използваните вълни обикновено попадат в определен честотен диапазон, за да предизвикат реакцията. Важно е да се знае, че готвенето по всеки метод, независимо дали става въпрос за пържене, варене или разбъркване, ще повлияе по някакъв начин на състава на хранителните вещества, съобщи Study Finds.

Дори ако просто сте нарязали зеленчуците твърде много, хранителните вещества могат да бъдат загубени в процеса. Доказано е например, че варенето и бланширането на зеленчуците унищожава съдържанието на витамин С, докато едно проучване показва, че микровълновата печка не оказва толкова силно влияние.

Въглехидратите, мазнините, белтъчините и фибрите не се променят и не изчезват вследствие на микровълновата печка, тъй като те осигуряват енергията, от която тялото ви се нуждае. Всъщност има някои хранителни вещества, за които е доказано, че микровълновата печка ги запазва.

Тъй като микровълновите печки обикновено имат по-ниски температури и изискват по-малко време за приготвяне на храната в сравнение с други методи, това помага да се предотврати прекомерната загуба на хранителни вещества. Някои данни показват, че съдържанието на натрий, калий и фосфор се запазва след микровълнова печка. Храни като сладки картофи и моркови съдържат антиоксиданти, а именно бета-каротин, които всъщност се усвояват по-добре след готвене.

Същото важи и за антиоксиданта ликопен в доматите. Има някои ензимни промени, които се случват, тъй като технологията предизвиква вибрации на водните молекули в храната, но това се случва при почти всеки метод на готвене с участието на топлина. Това се случва и с витамините от група В, като тиамин и фолиева киселина, тъй като при топлина се наблюдава загуба на хранителни вещества.

На теория стоенето пред микровълнова печка по време на работа обикновено се счита за безопасно поради строгите стандарти за безопасност, които производителите трябва да спазват. Те са проектирани така, че да предотвратяват изтичането на радиация. Въпреки че усложненията, свързани с микровълновата радиация, са редки, Американската агенция по храните и лекарствата (ААХЛ) все още съветва хората да не стоят наблизо, в случай че има изтичане или повреда, която не може да се види с просто око.

Нищо лошо няма да се случи на вас или на храната ви, ако използвате микровълновата печка правилно. Те правят живота много по-практичен! Има известни промени в съдържанието на хранителни вещества и състоянието на ензимите, но това не е характерно само за микровълновите печки.

Всички форми на готвене променят по някакъв начин състава на хранителните вещества - положително, отрицателно или и двете. Като цяло проучванията показват, че микровълните могат да помогнат за запазването на някои минерали и антиоксиданти. Освен това е важно да се помни, че някои антиоксиданти, като тези в морковите, чушките и доматите, се „отключват“, така да се каже, чрез готвене. Само не забравяйте да се дистанцирате и да не гледате как храната се върти, докато се нагрява, тъй като според настоящите препоръки на правителството това е най-безопасното нещо.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети храна, качества
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати