Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. ЮНЕСКО обяви тайландска пикантна супа за световно наследство

Life

ЮНЕСКО обяви тайландска пикантна супа за световно наследство

ЮНЕСКО обяви тайландска пикантна супа за световно наследство - Tribune.bg
Снимка:

Тайландската супа том ям кунг беше включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Това съобщи тайландскката министърка на културата Судаван Вангсупхакиткосон (ако сте произнесли името й поне на ум).

„Решението за включване на tom yum kung в списъка на ЮНЕСКО за обекти на нематериалното световно наследство беше взето и записано на 19-та сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството“, каза Судаван (спестяваме ви фамилията).

Според нея пикантната супа е призната за част от културното наследство, защото отразява начина на живот на хората в Тайланд. По-специално, ястието демонстрира любовта им към природата, както и физическото и психическо здраве. Судаван обясни, че наименованието "том юм кунг" е комбинация от три думи: "варено", "скарида" и "вода". Тя нарече супата "мека сила", която помага за разпространението на тайландската култура в други части на света. Традиционният tom yum kung е супа със скариди в бистър бульон, който не съдържа кокосово мляко или сметана. Основните съставки са корен галангал, червен пипер чили, листа от кафир лайм и лимонова трева.

Храната се появява за първи път в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство през 2010 г. Оттогава там са въведени стотици различни ястия.

В същото време в света има три страни, чиято национална кухня е призната за културно наследство в своята цялост - Франция, Мексико и Япония.

По-рано готвач от Великобритания разкри формулата за перфектната супа. Според него трябва да има три ключови елемента: бульон, зеленчуци и нещо млечно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети