ЮНЕСКО обяви тайландска пикантна супа за световно наследство
Тайландската супа том ям кунг беше включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Това съобщи тайландскката министърка на културата Судаван Вангсупхакиткосон (ако сте произнесли името й поне на ум).
„Решението за включване на tom yum kung в списъка на ЮНЕСКО за обекти на нематериалното световно наследство беше взето и записано на 19-та сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството“, каза Судаван (спестяваме ви фамилията).
Според нея пикантната супа е призната за част от културното наследство, защото отразява начина на живот на хората в Тайланд. По-специално, ястието демонстрира любовта им към природата, както и физическото и психическо здраве. Судаван обясни, че наименованието "том юм кунг" е комбинация от три думи: "варено", "скарида" и "вода". Тя нарече супата "мека сила", която помага за разпространението на тайландската култура в други части на света. Традиционният tom yum kung е супа със скариди в бистър бульон, който не съдържа кокосово мляко или сметана. Основните съставки са корен галангал, червен пипер чили, листа от кафир лайм и лимонова трева.
Храната се появява за първи път в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство през 2010 г. Оттогава там са въведени стотици различни ястия.
В същото време в света има три страни, чиято национална кухня е призната за културно наследство в своята цялост - Франция, Мексико и Япония.
По-рано готвач от Великобритания разкри формулата за перфектната супа. Според него трябва да има три ключови елемента: бульон, зеленчуци и нещо млечно.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/Life/yunesko-obyavi-taylandska-pika/