Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
13.99 ℃ - България, София
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. 10 подправки, които ви помагат да отслабнете

Хороскоп

10 подправки, които ви помагат да отслабнете

10 подправки, които ви помагат да отслабнете - Tribune.bg
Снимка:

Ускоряват метаболизма и намаляват чувството на глад!

Коприва

Прясната билка може да използвате например като пълнеж за равиоли, но можете да подправяте с нея и сметанови сосове. Увеличава производството на ензими от панкреаса, което води до намаляване на нивата на кръвната захар, като по този начин предотвратява развитието на пристъпи на глад.

Копър

За по-бърз метаболизъм овкусете с копър тлъсти рибни ястия, сметанови сосове и майонезени сосове. Тази подправка е с високо съдържание на калий, който е от съществено значение за здравето на клетките. Приемът на големи количества калий оптимизира функционирането на всяка една клетка – включително клетките за изгаряне на мазнини.

Естрагон

Богатите на холестерол храни, като масло или яйца, са по-малко вредни, когато са овкусени с естрагон. Това се дължи на фитостеролите, съдържащи се в зелените подправки, които пречат на холестерола да се абсорбира от червата в кръвта.

Босилек

Отличен за овкусяване на паста или месни сосове, босилекът изпълнява три важни задачи: диуретик, стимулира изгарянето на мазнини и балансира. Отслабващият му ефект се дължи на съдържащите се в него полезни етерични масла (линалоол и евгенол).

Канела

Сладкишите, овкусени с канела, нормализират нивата на кръвната захар, тъй като съдържащият се в подправката полифенол MHCP действа директно върху инсулиновите рецептори. Също така намалява съдържанието на мазнини в кръвта, така че е двойно полезна!

Риган

Защо повечето италианци са слаби? Защото почти всяко ястие е овкусено с тази подправка. Етеричните масла в него (предимно тимол и карвакрол), танините подпомагат разграждането на мазнините.

Розмарин

Приготвени с отдавна обичаната билка, дори картофите или макароните нормализират нивото на кръвната захар, тъй като въглехидратите се усвояват по-бавно при храносмилането заради веществата в тях.

Див лук

Ястията с яйца, мазната извара и обилните супи стават по-лесно смилаеми, ако към тях добавите малко див лук – това се дължи на синапеното масло в растението. Използвайте го внимателно, защото ако го нарежете твърде ситно или го сготвите, ще загуби полезното си действие. Приятно пикантната подправка съдържа много витамин С в прясно състояние.

Хвойна

Киселото зеле, месото и дивечовите ястия често разстройват стомаха и предизвикват подуване. Но ако овкусявате по-тежки ястия с хвойна, не е нужно да се притеснявате от дискомфорт: тя помага за отпускане на мускулите на храносмилателната система, регулира метаболизма и поддържа кръвната захар на постоянно ниво, така че да не огладнявате често.

Чесън

Това многолико растение съдържа много сяросъдържащи съединения, които при обилни месни ястия, яхнии и мазни сосове стартират метаболитните процеси и активират чернодробните ензими, отговорни за разграждането на мазнините.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп