3 напитки за удължаване на младостта
Изследванията на учените показват, че основната причина за старостта е свързана с голямо количество свободни радикали в организма. Те увреждат здравите клетки. Но антиоксидантите са супермени, които защитават клетките на тялото.
Лесно е да се досетим, че колкото повече в тялото има защитници на здрави клетки, толкова по-малко те се разрушават и толкова по-бавно остаряваме.
Ето трите богати на антиоксиданти напитки:
1. Зелен чай
Не напразно любителите на зеления чай - китайците - понякога изглеждат неприлично млади. И те живеят дълго време.
Чаят съдържа мощни антиоксиданти - катехини. Това са истински вълшебници! Те са в състояние да спрат растежа на раковите клетки, като по този начин намаляват риска от рак. Те също така укрепват кръвоносните съдове, предотвратявайки развитието на атеросклероза, инсулт, инфаркт, захарен диабет. Освен това за тези, които желаят да отслабнат, катехините също ще помогнат: те ускоряват метаболизма и намаляват чувството на глад.
Достатъчно е да пиете поне 1 чаша зелен чай на ден, за да наситите организма с антиоксиданти. Но и не прекалявайте: зеленият чай съдържа голямо количество кофеин. За пациенти с хипертония „предозирането“ с чай определено няма да е от полза!
2. Какао
Маите смятали какаото за свещена напитка, тъй като от латински то се превежда като „храна на боговете“. Какаовите зърна били толкова много ценени от тези хора.
Смята се, че какаото съдържа 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай.
Какаото намалява риска от заболявания като рак, инсулт, инфаркт, диабет.
Полифенолите, които изграждат какаото, защитават невроните на мозъка, което означава, че тази напитка е добра профилактика на болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Предпазва от загуба на памет и внимание в напреднала възраст.
Освен това какаото е естествен афродизиак. Императорът на ацтеките Монтесума пиел по 50 чаши какао на ден. В крайна сметка в харема го чакали около 600 съпруги.
3. Хибискус (каркаде)
Напитка, направена от хибискус или судански розови листенца. В древни времена арабите наричали хибискуса „лек за всички болести“ и той е бил достъпен само за хората от горните класи.
Антоцианинът е веществото, отговорно за червения цвят на напитката. И това е и основното предимство на хибискуса: този антиоксидант неутрализира свободните радикали, забавя възпалителните процеси в организма, което означава, че се бори прекрасно със старостта.
Освен това укрепва кръвоносните съдове, намалява образуването на ракови клетки. Съдържа огромно количество витамин С. Има диуретично и жлъчегонно действие. Подобрява работата на черния дроб, увеличава добрия и намалява лошия холестерол, понижава високото кръвно налягане.
Но бъдете внимателни: не се препоръчва да пият хибискус хората с гастрит, язва на стомаха, бременни жени и тези, които искат да заченат дете.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/3-napitki-za-udalzhavane-na-mladostta/