Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. 7 будистки истини, които ще ви помогнат да намерите ключа към щастието и истинския вътрешен мир

Хороскоп

7 будистки истини, които ще ви помогнат да намерите ключа към щастието и истинския вътрешен мир

7 будистки истини, които ще ви помогнат да намерите ключа към щастието и истинския вътрешен мир - Tribune.bg
Снимка:

Не можем да променим нищо, всичко се решава от Висшите сили

Будистките монаси предупреждават, че ако зациклите върху миналото – постоянно ще съжалявате, ако мислите само за бъдещето ще бъдете постоянно тревожни. Има ли ключ към вечното спокойствие и щастие?

На първо място си струва да приемете тези истини, които помагат да бъдете щастливи и да живеете в мир.

Освободете се от всичко ненужно отвън

Не се привързвайте към материалните неща. Това пречи на човек да се развива духовно. Основната стъпка към духовното израстване е да изоставим всичко, което ни пречи да се развиваме.

Освободете се от всичко ненужно отвътре

Проведете вътрешно прочистване на мислите си – умът може да създаде голям безпорядък. Не се вкопчвайте в дреболии, избягвайте всичко безполезно. В крайна сметка изчистеният ум ще освободи място да приеме по-важна информация. Ще се появи усещане за спокойствие. Правете всичко искрено, с добри мисли и радост.

Медитирайте

Може да постигнете хармония и вътрешен мир чрез медитация. Научете се да успокоявате ума си чрез съзнателно дишане. Възприемайте осъзнато настоящето. Достатъчни са само 10 минути на ден. Тази техника се практикува от векове.

Вслушвайте се в думите на по-възрастните хора

За будистките монаси думите на възрастните са мисли на мъдри учители. Смята се, че мъдростта идва с натрупаните знания и опит. Следователно, трябва да преминете през живота, като имате до себе си мъдър опитен наставник. Дори и да не разбирате напълно всичко, казано от възрастните хора, не пропускайте възможността да разговаряте с по-мъдър човек.

Не осъждайте другите

За съжаление, повечето хора са склонни да съдят другите и техните действия. Но будистите никога не правят това, те изслушват човек, но не го подлагат на преценка. Така те са освободени от смущаващи и напълно ненужни мисли.

Приемете промените в живота си

Не можем да променим нищо, всичко се решава от Висшите сили. Всичко, което можем да направим, това е да изчистим ума си от негативното и да започнем да растем духовно. Приемете промените в живота си за даденост, независимо дали става дума за радостни моменти или дори за нечия смърт. С течение на времето всичко се променя - нашата среда, отношението към всяко нещо, животът. Не е необходимо всеки път изправени пред промени да се съпротивлявате, вместо това старайте се да ги приемете. Понякога промените в живота изглеждат ужасни, отнема много време да свикнете с тях, но те са просто неизбежни за нашето продължаващо съществуване и развитие.

Живейте в настоящето

Ако винаги живеете със спомените за миналото, вие се изпълвате с угризения и съжаление, а ако се окажете прекалено привързани към бъдещето, се появява излишна тревога. Съсредоточете се върху настоящето, живейте тук и сега. Съществуват практики на осъзнатост, които помагат да се наслаждавате на всяка минута, в която живеете. Будистките монаси не се измъчват със събития, случили се в миналото и не се тревожат за бъдещето, те винаги са спокойни и умиротворени, защото живеят в настоящето.

За да изпълните живота си с щастие и хармония, много е важно да живеете в настоящето. Пуснете всичко, което ви пречи да се съсредоточите върху духовното си израстване, слушайте мъдрите съвети на възрастните хора, не съдете другите, приемайте каквито и да било промени, които се случват в живота за даденост и извън вашия контрол!


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати