Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Астро-музикотерапията като метод за психокорекция на личността

Хороскоп

Астро-музикотерапията като метод за психокорекция на личността

Снимка:

Астро-музикотерапията е метод, съчетаващ традиционния опит на музикотерапията и астрологията, дава възможност да се разработи несравнима система за обучение, която поставя като основна задача да научи хората целенасочено и навреме да използват лечебната сила на музиката за тяхно добро, наистина да помогне те да се утвърдят в живота, да установят взаимоотношения помежду си.

Астро музикалният подход се състои в целенасочена комбинация от групови и индивидуални методи на терапия. По време на групова работа музиката се използва като метод на психотерапия за обща хармонизация, намаляване на съзнателната и несъзнателната агресивност и облекчаване на вътрешното напрежение. Музиката за това е подбрана както по акустични (тембър, хармония, тоналност, брой изпълнители), така и по естетически (жанр, красота на мелодиите, авторова слава) параметри. Само професионален музикант-психолог може да използва правилно и изцяло този метод.

Понастоящем индивидуалният подход към музикалната терапия е достъпен както за професионалните астролози, така и за тези, които искат да направят живота си по-хармоничен, по-успешен и радостен.

Руският астро-музикотерапевт С.В. Анашкина е разработила метода за изпълнение на индивидуална психокорекционна работа. Тук всеки градус на Зодиака съответства на свое собствено музикално произведение (или част от него) от класическа или народна музика. Можем да използваме за психокорекция (слушане в определен ред) онези музикални произведения, които съответстват на градусите, заети от планетите и върховете на домовете в хороскопа ни. За съставяне на градусника са използвани 360 произведения на класическата музика от 16-21 век - предимно инструментални и симфонични. Изборът на произведения се извършва, като се вземат предвид позициите в същите градуси на най-значимите планети на композитора и техните транзитни и прогресивни позиции по време на писането на тези произведения. В много случаи най-мелодичната творба на композитора е свързана с местоположението в космограмата на неговото Слънце и Бяла Луна.

Техниката на астро музикалната терапия, предложена в работата по психокорекция, се основава на дълбокото убеждение, че въздействието на музиката върху човека ще бъде изцеляващо, само когато влезе в „резонанс“ с неговата космограма. Съвпадението на определени точки от космограмата на композитора на музикалното произведение и слушателя води последния до „резонансно“ възприятие, предизвикващо емоционално съпреживяване към състоянието на композитора по време на писането на произведението. Слушателят получава възможност да се настрои на информацията, която музиката носи - не само като емоционално настроение, но и по отношение визията за света, енергията на композитора. Правилният избор на автори и техните произведения за слушане може да помогне на човек да коригира и хармонизира енергията си, да отработи планетите, нехармонично разположени в неговата космограма, т.е. да решава своите психологически и социални проблеми.

Идеален резонанс - наличие на еднакви градуси в космограмите на композитора и слушателя. Ако те са обединени макар и от един и същ градус, тогава няма съмнение, че влиянието на композитора ще бъде позитивно и бързо. Достатъчно е всяка планета на слушателя да е в един и същ градус, задействани в космограмата на композитора. Препоръките на астромузикалния терапевт в този случай са човек да проучи работата на този композитор и да избере най-обичаните произведения за слушане.

Резонанс на светилата - когато Слънцето или Луната на композитора са в същите знаци или в същия елемент като на слушателя. В този случай последният изпитва духовна или емоционална връзка с композитора. Препоръчително е да слушате музиката на композиторите на съответните зодиакални знаци.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още