Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Астродиетология

Хороскоп

Астродиетология

Снимка:

Това е една още млада наука и едно от направленията в астрологията, които се намират още в началото на своето развитие. Има достатъчно разпространени теории на храненето според предпочитанията на всеки.

Астрокулинарията е основана на зодиакалния знак на Слънцето на всеки човек. Това е тъй наречената слънчева астрология и може да се узнае слънчевия знак без всякакви изчисления. Малко проблеми възникват, когато Слънцето попадне на границата между два знака. Тогава не е необходимо да се изчислява с точност до минута, за да разбере човек дали е Овен или Телец примерно, а да се използва комбинацията от двата знака.

Астрокулинарните книги носят твърде общ характер. Слънцето носи 12 варианти на знаците, но това не е точно най-индивидуалното хранене. И тука почти не присъства астрологията, където се отчитат например аспектите на планетите към Слънцето, които могат значително да променят ситуацията. Това са само кулинарни рецепти, разделени на 12 части според Зодиака, без всякаква друга астрологична обосновка.

Луната също оказва своето влияние. В астрологията точно Луната отговаря за храненето.

1)  Разглежда се разположението на Луната в знака на Зодиака. Според описаното от древния астролог Птоломей, взема се под внимание Луната като положение в декада (третинката от знака), в термите.

2)   Важно е Луната какви аспекти сключва към всички останали планети. Това е стереотипът за храненето на възрастния човек.

3)   Взима се под внимание IV астрологичен дом, неговата куспида и планетите в него.

4)   Взима се под внимание още управителят на IV астрологичен дом, особено ако там липсват планети.

5)   Ако в хороскопа в знак Рак има стелиум на планети, това също трябва да се отчита във връзка с храненето.

6)   Други фактори, които се отчитат са националните традиции, култура, възраст, сезон също има значение и много други още.

Тук вече става дума не за общи астрологични фактори, а за ясно изразен индивидуален характер.

Универсални рецепти за правилното хранене полезни за всички хора няма, така както няма еднаква формула за щастие за всички. Затова именно това, което е полезно за един, няма да е полезно за друг, както и не можем да сме съгласни с разпространеното утвърждение за универсалната полезност на вегетарианството. На физическо ниво зависи от астрологичната индивидуалност на човека. Това касае и другите системи на хранене, както соколечението, разделното хранене, макробиотиката, суровоядството.

И така положението на Луната в знаците показва характерът на употребяваната храна, продуктите, от които има потребност организма на дадения човек. Вземат се под внимание знакът, където се намира Луната и опозиционният знак за балансиране на храненето. В диетологията опозиционният знак се използва за бързо вмешателство при нарушен баланс на храненето. С други думи дисбалансът в организма ще се оправи с продуктите на опозиционния знак на Луната. Това е най-прекият метод.

Например, човек, който има Луна в Овен и не е балансирал своето хранене, ял е нещо на бързо или твърде остра храна, тогава е добре да приеме повече сладко (противоположния знак Везни). Освен това може да му се препоръча да яде не сам, а да отиде с приятели в сладоледен салон или сладкарница за торти. Тези препоръки са основани на символиката на Везните, които са в опозиция на Овен. Този е естественият път да се забави процесът на хранене и да се направи по-хармоничен.

При Луна във Везни, да предположим, че човекът е ял твърде много сладко. Тогава може да му се препоръча да яде нещо по-остро, а също ако е сам, той ще яде и по-малко сладко.

При луна в Козирог при нарушен баланс е нужно да яде повече млечни продукти, да се храни заедно с деца и т.н. При Луна в Рак при нарушен баланс да се дава твърда храна, да се яде строго по часове, а не когато му скимне на човека, да се храни заедно с по-възрастни хора (те ядат по-малко и по-умерено).

Аспектите на Луната към планетите могат в значителна степен да изменят описанието на процеса на хранене въз основа на горепосочената информация.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още