Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Астрология и витамини

Хороскоп

Астрология и витамини

Снимка:

Как са свързани астрологията и витамините. Всяка планета и всеки знак на зодиака съответстват на определена група витамини.

Витамини от латинската дума vita - живот - Това са органични вещества, които постъпват в организмите на хората и животните с храната или се синтезират от тях. Те са необходими за нормалния метаболизъм. Витамините са открити от Н.И. Лунин през 1880 г. и за първи път са изолирани в чист вид през 1911 г. Сега са известни около 50 вида витамини. В тялото те, като правило, не се отлагат и излишъкът им се изхвърля от отделителната система.

Повечето витамини се намират в растителните храни, но някои се съдържат само в животински продукти. При липса на витамини в храната в организма се развиват заболявания - хипоавитаминоза. В промишлеността витамините се получават чрез химичен или микробиологичен синтез.

От гледна точка на астрологията витамините се отнасят към знака Дева - защото те са най-малките вещества, а тяхното усвояване и синтез преминава през червата. Тук екзалтиращият Меркурий дава информация за света чрез храната, това е вторият знак за информация след Близнаци, където познанието преминава през дишането.

Според метода на асимилация витамините се разделят на две групи – водноразтворими (вит. С и В) и мастноразтворими (останалите). Първите чрез кръвообращението и отделителната система се извеждат навън, а последните се натрупват в мастната тъкан на организма.

Според планетите витамините се разделят по следния начин:

 

Слънцето - витамин А

Луната - витамини от В група

Меркурий - витамин C

Сатурн - витамин D

Венера - витамин Е

Марс - витамин К

Юпитер - витамин Р

 

Витамин А - ретинол, каротин. Разтваря се в мазнини, липсата му води до сухота и лющене на кожата, както и нарушение на зрението. Той съответства на Слънцето. Източникът на витамин А е масло гхи, рибено масло, черен дроб. Растенията съдържат каротин – оранжев цвят, който се превръща във витамин А. Той се намира в моркови, домати, зърнастец, тиква, портокали. Особено се нуждаят от този витамин Везни и Водолей.

Витамините от В са водоразтворими. Те са около 30 броя и са отговорни за работата на нервната система, засягат метаболизма. Витамини от група B са необходими особено за Козирог и Скорпион.

 

B1 - се намира в дрожди, бобови растения, зърнени храни, ядки, кайсии.

B2 - мляко и млечни продукти, мая, зеле, черен дроб.

B3 - месо, яйца, гъби, бъбреци, сърце.

B4 - соево масло, кисело зеле, яйца, коприва.

B5 - цвекло, боб, гъби.

B6 - ядки, боб, моркови.

B8 - зелен грах, зеле.

B9 - листни зеленчуци, грах.

B12 - черен дроб, бъбреци, риба, хайвер.

В15 - кайсиеви семена, семена.

 

Витамин С – в тялото не се натрупва или синтезира. При липса се развива скорбут. Съдържа се в касис, цитрусови плодове, коприва, рябина. Предотвратява респираторни заболявания, инхибира рака. Съответства на Меркурий. Най-много от него се нуждаят Стрелец и Риби. Жените се нуждаят от витамин С повече от мъжете.

Витамин D - способства усвояването на калций, при недостиг се развива рахит, плешивост. Той се образува под въздействието на слънчевата светлина върху кожата. Съответства на планетата Сатурн. Съдържа се в масло гхи, мляко, жълтъка. Раци, Лъвове и Овен се нуждаят най-много от него.

Витамин Е съответства на Венера, забавя стареенето, влияе на работата на мозъка, нервите, влияе на плодовитостта, запазва плода по време на бременност. Препоръчва се на Дева и Скорпион. При липсата му се развива безплодие.

Витамин К е свързан с планетата Марс, отговорен за кръвта. Съдържа се в зелените растения, зеле, моркови. Препоръчва се на Везни, Рак, Телец.

Витамин Р се свързва с Юпитер. Той влияе на кръвоносните съдове. Съдържа се в шипката, лук, червена боровинка. Възстановява чернодробната функция след отравяне, диабет и лъчева болест. Необходим е най-много на Близнаци, Дева, Козирог, както и хора родени в годината на Змията, Плъха, Маймуни.

 

Източник – Астрологията                                                                                                                                                                                                             


Топ новини

виж още

Актуална тема