Авокадо за здраве
Лечебните свойства са били известни още на ацтеките преди 5000 години, които са го отглеждали на територията на Мексико. През 1998 г. авокадото влиза в Книгата на Гинес в категорията на най-хранителни плодове.
Авокадото е богато на минерали: калий (в авокадото е повече, отколкото в банан), натрий, калций, фосфор, манган, магнезий, желязо и др. Има много витамини: витамин С, група В, провитамин А, витамини PP и D. Авокадото е рекордьор по съдържание на витамин Е, който способства защитата на клетките. Съставът на авокадото включва естествени хормони и други биологично активни вещества, които имат подмладяващ ефект върху човешкото тяло. Благодарение на диетичните фибри, авокадото помага за стабилизиране на кръвната захар, подхранва чревната микрофлора и създава условия за редовно почистване на организма.
Авокадото може да спаси човек от много проблеми и болести. Достатъчно е да се включи авокадо в ежедневната диета. Съдържа достатъчно мастни киселини, за да спомогне за увеличаване на мускулната маса (мазнините не се натрупват в тялото, когато плодът се консумира). Плодът е много полезен за тези, които тренират във фитнеса. Помага за ускоряване на обмяната на веществата и увеличава метаболизма, така че може да се използва от тези, които са на диети.
Авокадото има лечебен ефект върху различни органи на човешкото тяло. Смята се, че е много полезно за паметта и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, благодарение на своите полиненаситени мастни киселини. Според научни изследвания липсата на тези киселини е една от причините за атеросклерозата и холестерола. Авокадото помага за профилактика на такова сериозно заболяване като атеросклероза. Ако човек вече е диагностициран с това, тогава използването на плода ще облекчи състоянието на пациента. Авокадото съдържа компоненти, полезни за организма като олеинова киселина, която предотвратява образуването и разгражда вече натрупания холестерол в кръвта.
А калият, съдържащ се в авокадото, помага за правилната работа на сърцето, нормализира водно-солевия обмен и облекчава стреса. Авокадото е полезно и за хора с високо кръвно налягане, тъй като има способността да го намалява.
Авокадото е полезно и за тези, които страдат от заболявания на храносмилателния тракт. Плодът облекчава газовете, предотвратява запек. При болезнена менструация авокадото също много помага. Плодът е в състояние да се бори със спазмите и болките. Затова се препоръчва на жените да го включват в диетата си.
Авокадото се препоръчва за хора с онкологично заболяване. То е в състояние да стартира процесите на унищожаване на тумора. Учените са установили, че редовната употреба на авокадо понижава риска от образуване на съсиреци и от развитие на ракови клетки, но и подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Добре е плодовете да се използват като превантивна мярка и да се консумират поне веднъж седмично.
Авокадото също се препоръчва след продължителна употреба на антибиотици. С него е лесно да се възстанови микрофлората, плодът оказва благоприятен ефект и върху черния дроб.
За тези, които искат да се отърват от кожни проблеми, можете да опитате да използвате масло от авокадо като компрес или намазване върху засегнатата кожа. Това важи особено за тези с диагноза: лишеи, псориазис или екзема. Важно е да запомните, че не се препоръчва нанасянето на масло върху отворени рани или ожулвания.
Мъжете с ниска потентност могат да ядат авокадо. Този плод, подобно на афродизиак, засилва потентността и плодовитостта. А за тези, които работят физическа работа, авокадото ще помогне бързо да се възстанови силата и да бъдат продуктивни през целия ден.
Съществува индивидуална непоносимост към някои от компонентите, съставляващи авокадото. Не бива да се ползва в големи количества от бременни и жени, които кърмят, както и при деца под 3 години. Злоупотребата с авокадо може да влоши подаграта.
Авокадото може да се прибави към зеленчукова или плодова салата. Върви добре с морски дарове, яйца, ястия с пиле, пуйка, хляб, ориз. Преди употреба трябва да се измива много старателно с четка. След като се среже, трябва да се използва веднага, защото бързо започва да губи свойствата си и да потъмнява.
Ето и някои рецепти за използването му.
Полезно здравословно сладко от авокадо
Състав: авокадо, смокини, сушени кайсии, сини сливи, мед. Всичко се взема в равни пропорции, например по една супена лъжица.
Сушените плодове предварително са накиснати във вода и после се смилат с блендер или мелачка. Авокадото предварително се обелва и намачква с лъжица. Всички съставки се смесват до получаването на хомогенна маса и се прехвърлят в стъклен съд.
Препоръчва се конфитюрът да се съхранява в хладилника и да се консумира три пъти на ден след хранене за лечебни цели и веднъж дневно за профилактични цели.
Майонеза от авокадо
Съставки: парче от авокадо, копър или магданоз, 1-2 малки скилидки чесън, 1 ч.л. зехтин, 2-3 ч.л. лимонов сок, 2-3 с.л. питейна вода, сол и черен пипер на вкус.
Смесете нарязаните съставки в блендер, да стане пюре. Добавяйте водата по малко, така че майонезата да не е прекалено течна.
Може да експериментирате, да променяте съставките – да намалите чесъна, да добавите кориандър, ядки, семена.
Прочетете още: Диета с авокадо | Хороскоп | Tribune.bg
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/avokado-za-zdrave/