Балсамов оцет – полезни и лечебни свойства
Балсамовият оцет е изискана подправка, която традиционно се използва в средиземноморските ястия. Балсамов оцет се добавя като подправка към салати, месо, риба, морски продукти, месни маринати и дори някои десерти. Има богат минерален състав – манган, желязо, калий, калций, магнезий и други. Отличава се с профилактични и терапевтични свойства. Използва се освен в готвенето, също в козметологията и медицината.
Балсамовият оцет е подправка, произхождаща от италианската провинция Модена. Има богат плодов аромат и сладък вкус с подчертана киселинност. Има два вида балсамик с различни нюанси: класически тъмно кафяв и бял, мек златист цвят.
При редовна употреба продуктът укрепва сърцето и подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт. Много проучвания потвърждават, че балсамовият оцет помага да се отслабне, намалява нивото на "лошия" холестерол и подобрява метаболизма. Учените са доказали, че редовната употреба на балсамов оцет намалява кръвното налягане. Изследванията показват, че употребата на балсамов оцет предпазва от скокове на кръвната захар.
Балсамовият оцет се получава от грозде, което предпазва кръвоносните съдове от образуване на плаки. Оцетната киселина в продукта съдържа щамове пробиотици, които подобряват храносмилането. По този начин балсамовият оцет подобрява здравето на червата и облекчава запек и подуване на корема.
За носа
Балсамовият оцет може да помогне за облекчаване на запушен нос. За целта, добавете няколко капки във вода, кипнете я и вдишайте парата.
Гаргара с балсамов оцет
За да приготвите воден разтвор за гаргара, ще ви трябват 15 мл балсамик, 5 мл мед и 200 мл преварена вода. Водата да е със стайна температура, добавете балсамик. Загрейте меда до течна консистенция, добавете към сместа. Разбъркайте, правете гаргара.
За кожата
Балсамовият оцет е богат на антимикробни съставки, киселини и антиоксиданти, които предпазват кожата от обриви и увреждания. Редовната и умерена употреба на продукта ще намали появата на акне.
Компрес за дезинфекция на рани
За да приготвите компрес върху рана или изгаряне, ще ви трябват 15 мл балсамик, 30 мл зехтин, рициново или ленено масло. Смесете балсамика с маслото, нанесете върху тензух. Сложете върху засегнатата област, покрийте с памучна тъкан отгоре. Закрепете, и дръжте 4-6 часа. След това го заменете с нов.
Изплакване на косата с оцет
Измиването на косата с оцетна киселина помага в борбата с косопада, облекчава пърхота, ускорява растежа на косата и й придава добре поддържан, здрав вид. За приготвяне ще ви трябват 500 мл вода и 15-60 мл балсамов оцет, в зависимост от типа коса.
Смесете балсамика с вода: 15-20 мл за суха коса, 30-40 мл за нормална коса, 50-60 мл за мазна коса. След измиването изплакнете косата си: наклонете главата си надолу и изсипете разтвора върху главата си, оставяйки я да тече през косата ви. Разтрийте останалия разтвор върху корените в скалпа - това ще укрепи космените фоликули и ще ускори растежа на косата.
Дълбоко овлажняващ крем за ръце
За приготвяне ще ви трябват 15 мл балсамов оцет и овлажняващ крем в бурканче от 50 мл. Бурканчето трябва да е пълно! Добавете балсамика към бурканчето с крема и разбъркайте. Сложете крема на студено, тъмно място за 12-18 часа. Нанасяйте сутрин и вечер върху кожата на ръцете. Тази рецепта ще ви помогне бързо да се отървете от суха кожа, пукнатини и пилинг на ръцете.
И накрая две вкусни рецепти
Свинско в балсамова марината
За готвене се нуждаете от 600 г свинска филе, 60 мл зехтин, 15 мл балсамов оцет, 3-4 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус. Измийте месото и го подсушете. Нарежете на ескалопи. Комбинирайте зехтин, балсамика, сол и черен пипер. Обелете чесъна, нарежете на ситно и добавете към сместа. Поставете месото в маринатата - ако не покрива напълно ескалопите, добавете малко вода. Съхранявайте в хладилник поне 2-3 часа или по-добре цяла нощ. Загрейте фурната на 200 градуса, сложете месото върху лист за печене, печете половин час.
Задушено пиле в сладко-кисел сос
За да приготвите ястието, ви трябват 0,500 г пилешки гърди, 3-4 домата, 1 голям лук, 30 мл зехтин, 5 мл балсамик, по 2 г сушен босилек, риган, мащерка и розмарин. Измийте пилето, подсушете с кърпа или хартиени кърпички. Овкусете с черен пипер и сол, като подправките внимателно втривате в месото. Измийте доматите, обелете чесъна и лука. Лукът се нарязва на кръгчета, а доматите се нарязват на малки филийки. Загрейте предварително тигана, задушете чесъна и лука, добавете филетата. Гответе 5-7 минути. Добавете домати, балсамовия оцет и сушените билки. Оставете да къкри за 25-30 минути.
Продуктът не се консумира в "чист" вид, а само в салати и маринати. Прекомерната употреба обаче може да причини: разстройство на стомашно-чревен тракт; възпалено гърло; киселини в стомаха; увреждане на хранопровода, следователно при хора със заболявания на стомашно-чревния тракт честото използване е нежелателно. Умерена употреба - не повече от 2 супени лъжици на ден.
Как да изберете балсамов оцет
Прочетете внимателно етикета, преди да закупите оцета. Здравословният продукт трябва да бъде с естествен състав и без допълнителни захари. Избягвайте оцветители, консерванти и антиоксиданти. Киселинността не трябва да надвишава 6%. Натуралният балсамов оцет е здравословен продукт, който не съдържа захар и мазнини. Той е с ниско съдържание на калории и с много ползи.
Не купувайте продукт на ниска цена: качественият отлежал оцет не може да бъде евтин, а купуването на фалшив може да навреди на вашето здраве. Съхранява се в бъчви месеци и години.
Проверете консистенцията: тя трябва да е гъста и вискозна. Класическият балсамов оцет трябва да има наситен тъмен цвят, а белият трябва да има златистожълт оттенък.
Обърнете внимание на срока на годност – добър продукт е, ако е отлежал три години, още по-добър е, ако са пет и най-добър – на 12 години.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/balsamov-otset--polezni-i-lechebni-svoystva/