Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Билки, които подобряват мозъчната дейност и предотвратяват стареенето на мозъчните клетки

Хороскоп

Билки, които подобряват мозъчната дейност и предотвратяват стареенето на мозъчните клетки

Снимка:

Често хората са изправени пред различни разстройства на мозъчната дейност. По-специално бърза умора, разсеяност и влошаване на паметта. Обикновено тези процеси се наблюдават в по-зряла възраст, но често се случват такива нарушения и в по-младите години. Това се дължи на дегенерацията на нервните клетки и тяхното стареене. Възможно е да се предотврати нарушението на умствените способности и мозъчната дейност, без да се прибягва до скъпи лекарства, вместо тях използвайки народни рецепти.

Многобройни фактори недвусмислено влияят върху работата на човешкия мозък. Това може да включва преумора, стрес, умствено натоварване, възрастта и много други.

В резултат на това отрицателно въздействие настъпва стареене и смърт на мозъчните клетки. Невъзможно е напълно да се предотврати процеса на стареене, но има билки, които могат да забавят донякъде този процес и да снабдят мозъка с полезни вещества. Научните изследвания показват, че тези билки могат да подобрят работата на мозъка и паметта:

Полски хвощ - Тази билка е доста разпространена. На нейна основа се правят лекарства. Нейната ценност е в огромно количество полезни минерали, които се съдържат в състава. Чаят и отварата от хвощ имат антиоксидантно действие върху организма, увеличават способността на нервните пътища на мозъка да предават импулси. Препоръчва се да се използва не само за стимулиране на мозъка, но и като лекарство за деменция и болест на Алцхаймер.

Гинко билоба - Отдавна се използва в народната и традиционната медицина като средство, способно да възстановява мозъчните клетки, предотвратявайки тяхното стареене. Растението също има способността да разрежда кръвта, което увеличава притока на кръв и снабдяването с кислород на мозъка.

Женшен - Счита се за признат адаптоген. Действа като най-добрия мозъчен стимулант и защитник срещу стреса. В същото време женшенът предотвратява стареенето на мозъка и спомага за извеждане на токсините от тялото.

Мащерка - Съдържа голямо количество флавоноиди. Благодарение на това има положителен ефект върху връзката между мозъчните неврони и стволовите клетки. Някои учени са склонни да вярват, че мащерката може да помогне за справяне с депресивни разстройства, както и с болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Куркума - Има положителен ефект върху мозъчните клетки, наречени макрофаги. Тези клетки са отговорни за изчистването на бета-амилоидни плаки от мозъка, като по този начин предотвратяват болестта на Алцхаймер.

Салвия - Билката, позната на мнозина, подобрява състоянието на мозъка, подобрява способността за запаметяване и съхраняване на получената информация. Благодарение на приема на градински чай се подобрява паметта, вниманието и значително увеличава активността на мозъчните центрове.

Мента - Чаят с добавянето на това растение, когато се приема редовно, подобрява състоянието на паметта при хора на различна възраст.

Розмаринът има специфична миризма. Благодарение на ефектите на етеричните масла, той има положителен ефект върху дългосрочната и краткосрочната памет на човека.

 

Повечето от тези растения съдържат флавоноиди и лутеолин, които имат стимулиращ ефект върху мозъка и клетките. Ето защо те се оценяват като средство за подобряване на работата на мозъка. Някои от изброените билки имат способността да повишават или понижават кръвното налягане. Ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система, по-добре е да се консултирате с вашия лекар.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема