Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Четенето на Псалмите прогонва демоните от човека и привлича Божията благодат

Хороскоп

Четенето на Псалмите прогонва демоните от човека и привлича Божията благодат

Четенето на Псалмите прогонва демоните от човека и привлича Божията благодат - Tribune.bg
Снимка:

Псалтирът е сборник от най-древните богослужебни текстове, съставени по различно време от различни хора, но основно написани от старозаветния цар и пророк Давид. Повече от 80 псалми са написани от цар Давид (X век пр. н. е.), в чийто живот е имало скръб и радост, любов и предателство на близки. Освен неговите псалми, книгата включва псалмите на Соломон, Мойсей, Асаф и неговите потомци, Еман, Ефам, Кореевите синове и 41 псалми на неизвестни писатели.

Цар Давид е първият, който придружава пеенето на молитвите си към Бога, като свири на „псалтерион“, музикален инструмент, много подобен на съвременна арфа.

Псалтирът сега е най-популярната книга на Стария Завет. Въз основа на значението на кратките песни, можем да разберем, че техните автори са си поставили за цел да възхваляват Бога във всяка ежедневна ситуация.

Псалтирът включва всичко, всякакъв вид молитви: тук е покаянието за греховете и молба за различни нужди, скръбта на нашия живот и благодарност към Бога за множеството Му благословения и радостната възхвала на Господа като наш Баща и Доставчик на блага. Псалтирът е духовна защита срещу всякакви тъмни сили. Четенето на Псалмите прогонва демоните от човека и привлича Божията благодат.

Понякога се казва, че не разбираме псалмите и затова защо ги четем. Но ако не разбираме състава на лекарството, тогава това не означава, че заради болестта не трябва да го приемаме. Както се казва, "вие не разбирате, но демоните разбират": те се отдалечават от вас като изкушение, когато чуят свещените думи на псалмите.

Духът на самия Псалтир, подобно на духа на цялото Писание, притежава голяма очистителна сила, също има безспорен ефект върху душата на човек. Книгата на псалмите е пълен сборник от истините на богопознанието и поклонението. Неслучайно понякога го наричат „Малката Библия“.

Следователно, докато чете Божественото Писание, душата на човек се очиства от извращения и пороци, за определен период от време е много важно да подхранвате ума с думи и мисли, извлечени от Светото писание.

„Подобно на някакво спасяващо лекарство и средство за прочистване на греховете, бащите заповядваха“, казва св. Йоан Златоуст, „да четем псалмите всяка вечер (по-специално„ Господи, викай “), така че каквото оскверним през целия ден, ще очистим вечер чрез тези духовни песни. Те са лекарство, което унищожава всичко неподходящо. Пеенето на псалми ограничава силата на волността, вдъхновява ума и възвисява душата. 

Действието и силата на тази Божествена благодат се разпростира върху всички, които четат, пеят и слушат псалмите и пречистват душите си. „Необходимо е да се знае - казва древният християнски мислител Ориген - че Божието слово има всяка сила и такава сила, може да пречисти пороците и да върне предишния цвят на замърсения. Защото Божието слово е живо и е ефективно и по-остро от всеки меч с две остриета (Евр. 4:12). “ 

Господ Исус Христос също посочва пречистващата сила на Неговото слово, когато казва на учениците си: „Вие вече сте се очистили чрез словото, което аз ви проповядвах“ (Йоан 15: 3). „Дори и да не сте разбрали силата на Божествените думи, научете поне устата да ги произнасят“.

 Св. Йоан Златоуст учи, че всички псалми са пропити със святост. Псалтирът разкрива на хората божествената икономика на нашето спасение, учи на правилата на вярата. Думите на Псалмите не само „пречистват душата“, както свидетелства св. Йоан Златоуст, „но дори един стих може да вдъхнови голяма мъдрост, бързо решение и да донесе големи ползи в живота.“

Архимандритът Виталий Сидоренко, който е почитан като аскетик, дава следните инструкции: Преди да излезете от къщата, трябва да прочетете 26, 50 и 90 псалми, а след всеки псалм трябва да прочетете „ Здравей, Дева Мария “, тези молитви ще помогнат за защита от неприятности:

26 псалм - надежда в Бога за защита срещу врагове и при нещастия.
50 псалм - молитва за опрощение на греховете и за покаяние.

90 псалм - надежда за защита от Бога при всякакви обстоятелства.

Препоръките от светите хора са, че е най-добре  е да се четат всеки ден по три пъти на ден – сутрин, обед и вечер. Добре е преди да започнете да четете псалми да запалите свещ. Чете се на глас, тихо. Това улеснява възприемането на свещения текст не само по разум, но и чрез слушане. Четенето на псалми е като мед за душата.

Всеки, който чете псалмите, може да бъде сигурен, че Бог ще го чуе и ако някой скърби, Той ще го утеши. Който пее псалми и се държи добре, ще бъде покровителстван от Бога. Там, където има псалм със скръб, там е Бог с Ангелите. Пеенето на псалмите украсява душата, призовава ангелите да помогнат - прогонва демоните, прогонва тъмнината, освещава. 

Казвате молбата си, за която искате да се молите и след това четете съответния псалм. Завършвате с думите:

 „Слава на Отца и Сина и Светия Дух, както сега, така и завинаги. Амин.

Алилуя, алулуя, алулуя, слава на Тебе, Господи. ( Три пъти )

Господи, смили се, Господи, помилуй, Господи, помилуй. 

Слава на Отца и Сина и Светия Дух, както сега, така и завинаги. Амин.”

 

Има определени псалми, съответстващи на деня от седмицата.

Ден от седмицата

псалм

понеделник

47

вторник

81

сряда

93

четвъртък

80

петък

92

събота

91

неделя

23

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети молитви

Коментари (1)

Гергана Гацева Благодаря ти, Ивелина! Весел Великден!
19.04.2020 11:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати