Чудните свойства на стафидената вода
Стафиди на турски означава „грозде“. Стафидите са с високо съдържание на калории и съдържат 264 kCal за 100 грама от продукта. Прекаляването със стафиди може да доведе до затлъстяване. Стафидите са много богати на калий: 100 грама съдържат 860 мг калий. Също така включват елементи като фосфор, натрий, калций, магнезий, желязо, както и витамини В1, В2, В5, РР (никотинова киселина).
Калият, на който са толкова богати стафидите, регулира киселинно-алкалния баланс в кръвта, той активира мускулната работа на сърцето, подобрява предаването на нервните импулси, а също така има благоприятен ефект върху функционирането на бъбреците и кожата. Благодарение на витамините В1, В2 и В5, които се съхраняват в стафидите, и микроелемента магнезий, работата на нервната система се подобрява, човек се успокоява, сънят му се подобрява. Стафидите съдържат антиоксиданти, които спират растежа на бактериите, които са една от причините за кариеса. Помагат дори при херпес зостер. Интересното е, че различните видове стафиди помагат при различни заболявания. Стафидите със семки са полезни при дизентерия, а стафидите без семки са отлични за заболявания на бъбреците и пикочния мехур.
Стафидите укрепват белите дробове, сърцето, нервната система и дори потискат гнева и успокояват нервите, очистват организма от лошия холестерол. Ако се чувствате раздразнителни, накиснете шепа стафиди през нощта в студена вода и пийте сутринта. Тази напитка също така стимулира сърдечния мускул.
Отвара от стафиди със сок от лук е полезна при кашлица, хрема, възпалено гърло: 100 г стафиди се заливат с чаша вряща вода и се оставят за 10 минути, прецеждат се, смесват се със супена лъжица сок от лук и се пие по 1/2 чаша три пъти на ден.
При тежка кашлица и бронхит: 30 г стафиди се накисват в студена преварена вода за 45 минути и се ядат с горещо мляко преди лягане.
Списъкът с полезни свойства на стафидите включва и способността им да помагат при жълтеница. В този случай се приготвя специална запарка от гроздов оцет, която е подходяща и за лечение на тумор на далака.
Малко познатата до този момента стафидена вода е уникално средство за пречистване на черния дроб и за цялостна детоксикация на тялото. Стафидената отвара има стимулиращ ефект върху биохимичните процеси, които участват в пречистването на кръвта, а също така укрепва имунната система. Служи като добра профилактика на различни заболявания на сърдечно-съдовата система и черния дроб. Ако редовно я употребявате, само след няколко дни ще забележите промените, които настъпват в тялото ви.
Това лекарство е незаменимо в борбата с чувството за тежест в корема и болезненото храносмилане. Поради факта, че стимулира отделянето на стомашен сок, храната се усвоява по-добре и тялото усвоява повече хранителни вещества.
Как да си приготвите стафидена вода
Когато купувате стафиди, обърнете внимание на цвета и текстурата им. Плодовете не трябва да са прекалено меки или твърди. Избягвайте лъскавите сушени плодове и заложете на стафидите с по-тъмен цвят. По-тъмните стафиди са за предпочитане, защото са натурални, докато светлите са повече химически обработени. Преди да ядете или ползвате стафиди, трябва да се измиват много внимателно, тъй като при промишленото сушене се третират със сяра и други химикали, които представляват риск за здравето.
Необходими са 400 мл вода и 150 г стафиди. Изплакнете добре сушените плодове. Изсипете приготвената питейна вода в чиста тенджера и я кипнете. След като водата заври, добавете измитите стафиди и варете на тих огън в продължение на 20 минути. Може да се ползва веднага след това, но ако оставите отварата да престои през нощта, става по-концентрирана. Сутринта се прецежда и се загрява малко преди употреба. Пийте сутрин на гладно 30 минути преди хранене в продължение на 4 дни. Прочистващият курс може да се провежда веднъж месечно. Приятен бонус ще бъде решаването на кожни проблеми и избавяне на лицето от отоци.
Не се препоръчва използването на стафиди за хора, страдащи от затлъстяване, стомашни язви и остра сърдечна недостатъчност. Стафидите не се препоръчват за хора с диабет поради високото съдържание на захар. Но като последна мярка, ако имате тази болест, можете да ядете малко стафиди, варени за 15 минути.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/horoskop/chudnite-svoystva-na-stafidenata-voda/