Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Чудният глог

Хороскоп

Чудният глог

Чудният глог - Tribune.bg
Снимка:

Всички части на глога са лековити – листата, цветовете, плодът

Хората, които страдат от хипертония, обикновено вземат много и скъпи лекарства и то до края на живота си. Това от своя страна често води до нарушаване работата на стомашно-чревния тракт или се развива т.нар. лекарствена болест, свързана с употребата на много лекарства.

Ефективно и доста по-безопасно е да се доверим на народната медицина и опита на дедите ни. Много ефективен при хипертония е глогът. От него се приготвяли лечебни препарати.

Всички части на глога са лековити – листата, цветовете, плодът. Научната и народната медицина са единодушни – глогът е великолепно лекарство за сърце. Цветните връхчета на глога имат успокояващо въздействие върху централната нервна система и регулиращо по отношение на сърдечно съдовата. Те понижават кръвното налягане, коригират сърдечния ритъм, подобряват кръвообръщението поради съдоразширяващото въздействие, помагат при безсъние, нервно напрежение, агресия, преумора, вегетативни нервни нарушения (безпокойство, световъртеж, емоционална тахикардия). Особено подходящ е глогът при възрастни болни с „изтощени” сърца.

Дозите не бива да се превишават, защото има опасност от спадане на кръвното налягане и от забавена сърдечна дейност. Тъй като ефектът не е мигновен, е добре да се взема в продължение на няколко седмици и повече. Може да се съчетава с други лекарства и билки. Самата билка няма странични ефекти и не засилва страничните ефекти на лекарствата.

Чай от глог

1 ч.л. цвят и листа от глог се накисват в чаша вряла вода (около 150 г) за 15 минути. Пие се три пъти дневно по една такава доза. Приготвя се непосредствено преди употреба и се пие, докато е топъл.

Настойка от плодове от глог в спирт

Пресни плодове от глог се слагат в 200 мл спирт като предварително леко ги размачквате. Така ги оставяте да престоят три седмици. След това прецеждате течността. Приема се по 1 чаена лъжичка с вода преди ядене и през нощта.

Настойка от цвят от глог в спирт

В 200 мл спирт се слагат 4 супени лъжици цветове и ги оставяте да престоят на тъмно при стайна температура за десет дена. От време на време разклащате съда. След това лекарството е готово за употреба. Прецеждате течността. Пие се по 1 чаена лъжичка с малко вода преди хранене.

Отвара от плодове от глог

20 г сушени или пресни плодове от глог престояват или се варят 5 минути на слаб огън в 200 мл вода. Пие се преди храна и вечерта по 200 мл отвара наведнъж.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати