Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Хороскоп
  3. Дългият сън води до деменция според учените

Хороскоп

Дългият сън води до деменция според учените

Снимка:

Учените обясниха, че навикът да се спи по-дълго време може да бъде опасен знак за човешкото здраве

Американски невролози от университета в Бостън направиха предупредително изявление. Те доказаха, че дългият сън води до слабоумие, затова призоваха хората да се борят с желанието да се излежават в леглото, отделяйки не повече от 7-8 часа за нощна почивка.

Учените обясниха, че навикът да се спи по-дълго време може да бъде опасен знак за човешкото здраве, защото сънливостта е признак на много сериозни неразположения, а не просто "симптом на мързела", съобщава Neurology.

До този извод в хода на изследването си са стигнали експертите, които са привлекли повече от пет хиляди мъже и жени на възраст 30-60 години. На първия етап всички доброволци са преминали медицинско проучване, според което невролозите определят дали анкетираните имат невронални промени в мозъка, а на втория етап участниците попълват въпросници, които показват колко обикновено спят.

Резултатът се оказал тревожен. При онези хора, които спят по 9 или повече часа дневно, експертите установяват сериозни нарушения в мозъка, които са предшественици на деменцията. Докато за респондентите, чийто сън не надвишава 7-8 часа на ден, такива рискове били изключени, тъй като дори в зряла възраст мозъкът им „работил като часовник“.

Въз основа на това невролозите предупреждават, че дългият сън води до деменция. Те подчертават, че дори кратък „сънлив“ период, когато човек си позволява да спи по-дълго всеки ден, може да се прояви след 10 години. Експертите възнамеряват да приложат своето откритие при разработването на метод за лечение на болестта на Алцхаймер, която според изявлението им може да бъде предотвратена чрез правилен режим на почивка.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема